Project omschrijving
Een goede gebitsverzorging is voor uw huisdier erg belangrijk. Veel honden en katten hebben last van gebitsproblemen als gevolg van tandplak en tandsteen. Op oudere leeftijd krijgen huisdieren ook vaak tandvleesproblemen. Dieren in de vrije natuur hebben vrijwel nooit last van gebitsproblemen. Dit komt grotendeels door het dieet. In de natuur eten de familieleden van onze huishond en huiskat prooidieren letterlijk met huid en haar op. Dit zorgt ervoor dat de tanden en kiezen goed schoongeschuurd worden. De meeste honden en katten krijgen kleine brokjes of zelfs vlees waardoor het gebit niet zo mooi wordt schoongeschuurd. Hierdoor vormt zich uiteindelijk aanslag op de tanden en kiezen. Kleine hondenrassen zijn hier vaak gevoeliger voor dan honden van grote rassen.
Kan tandplak kwaad?
Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van honden en katten. Deze problemen kunnen variëren:
- Slechte adem
- Slechte eetlust
- Moeilijk kauwen of krabben langs de bek
- Bloedend tandvlees
- Speekselen
- Verlies van tanden en/of kiezen
- Vorming van abcessen aan de kieswortels
- Aantasting van organen als nieren en longen: als de bek erg vies is bevat deze veel bacteriën. Het aanwezige tandsteen is erg scherp en veroorzaakt hele kleine wondjes in het slijmvlies van de bek. Via deze wondjes kunnen de bacteriën uit de bek in de bloedbaan terechtkomen. Deze bacteriën kunnen vervolgens getransporteerd worden naar onder andere het hart en de nieren en daar vastlopen in de hele kleine vaatjes. Vanuit hier kunnen ze plaatselijke ontstekingen veroorzaken, waardoor de functie van de organen aangetast wordt.
Als er sprake is van tandsteen dan is het verstandig om het gebit te laten reinigen. Dit gebeurt onder narcose. Alle tanden en kiezen worden zorgvuldig schoongemaakt met behulp van speciale apparatuur. Ook worden alle tanden en kiezen individueel nagelopen om te kijken of ze nog gezond zijn. Als een tand of kies ernstig beschadigd is, dan moet deze getrokken worden.
Voorkomen van problemen
Zoals altijd is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Het belangrijkste voor het gezond houden van het gebit kunt u zelf doen.
- Tandenpoetsen werkt absoluut het beste ter preventie van tandplak en tandsteen. Maak er een routinebehandeling van door 1 x per dag te poetsen. Het is het beste om een tandenborstel en tandpasta te gebruiken die geschikt is voor dieren. Tandpasta voor mensen is niet geschikt omdat hierin fluoride zit. Bouw het poetsen stapsgewijs op. U kunt beginnen door middel van een gaasje om uw wijsvinger. Begin met enkele tanden en probeer het zo leuk mogelijk te maken, door er een beloning aan te verbinden.
- Speciaal dieet. Geef bijvoorkeur brokken als hoofdvoeding aan uw huisdier. Doordat er op de brokken gekauwd wordt schuren de tanden schoon. Een combinatie van poetsen van de tanden en gebitsvoeding is het beste ter voorkoming van de aanhechting tandplak.
- Kauwstrips en mondwater: kauwstrips kunnen prima naast het dagelijkse poetsritueel gegeven worden. De strips reinigen de tanden door tandplak en voedselresten te verwijderen. Het mondwater kan aan het drinkwater worden toegevoegd. Het mondwater remt de bacteriegroei en de opbouw van tandplak en tandsteen. Het mondwater kan ook gebruikt worden op een gaasje tijdens het poetsen.
- Tandheelkundige speeltjes: de meeste honden spelen graag met tennisballen. Dit is echter niet geheel ongevaarlijk. De tanden kunnen hierdoor op den duur afslijten doordat er zand aan de bal blijft kleven, dit zand werkt als een soort schuurpapier. Controleer regelmatig de tanden van uw hond op afslijten. Er zijn tandheelkundige speeltjes op de markt die glad zijn en waaraan minder makkelijk zand kleeft.
Als u komt om uw dier te laten vaccineren, controleren we ook altijd het gebit. Maak er een gewoonte van om dit thuis ook af en toe te doen. Zo bent u er eerder bij als er problemen optreden.
In februari is er vaak een landelijke actie “de Maand van het Gebit”. Natuurlijk doet Dierenkliniek Rijnoever hier ook altijd aan mee. U kunt langskomen op onze speciale gratis gebitsspreekuren voor een check-up van het gebit van uw dier.
Konijnen en knaagdieren
Ook bij konijnen en knaagdieren zoals cavia’s zien we regelmatig problemen met het gebit. Dit zijn dan echter geen problemen met tandplak of tandsteen maar problemen met het doorgroeien van de snijtanden en/of de kiezen. Kijk voor meer informatie over deze aandoening onder “Konijnen”.
In onze kliniek behandelen we veel van deze dieren. Onder narcose worden de te lange kiezen en tanden afgevijld. We maken altijd gebruik van gasnarcose en hebben een couveuse zodat de dieren niet te veel afkoelen tijdens hun recovery.