De operatie van uw hond of kat

Op deze pagina vindt u alle belangrijke informatie met betrekking tot de operatie van uw hond of kat. Lees dit van te voren aandachtig door. Mocht u vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met onze praktijk. 

Van te voren

• Uw hond of kat moet 12 uur voor de operatie vasten. Dit betekent dat u uw dier vanaf ’s avonds 20.00 uur geen eten meer mag hebben. Uw dier mag wel
gewoon drinken. 

• Als uw kat normaal gesproken naar buiten gaat, houdt de kat dan goed binnen. Anders kunt u er namelijk nooit zeker van zijn dat de kat nuchter is. 

• Laat uw hond goed uit voordat u naar ons toe komt. Zowel voor uw hond
als voor ons is het niet prettig als hij of zij een volle blaas of darmen heeft
op de operatietafel.

• Mocht uw dier op medicatie staan, overleg dan even met één van onze medewerkers of deze wel of niet op de dag van de operatie gegeven moeten worden. 

Pre-anesthetisch bloedonderzoek

Net als in de geneeskunde voor mensen, zijn de narcosemiddelen in de diergeneeskunde erg veilig. De risico’s van de narcose bij een gezond dier zijn dan ook relatief klein. Als een dier echter niet helemaal gezond is, kunnen er complicaties optreden tijdens of na de narcose. Om het risico op complicaties minimaal te houden is het noodzakelijk om de gezondheidstoestand van uw dier vooraf grondig te onderzoeken. Dit doen wij door lichamelijk onderzoek, maar zelfs dit kan nog misleidend zijn. Een dier kan bijvoorbeeld tot 75% van zijn nierfunctie verliezen voordat ze duidelijk ziek worden. Goed functionerende nieren en lever zijn echter heel belangrijk voor een normaal verloop van de narcose en de recovery. Daarom raden we u aan om voorafgaand aan de narcose een pre-anesthetisch bloedonderzoek te laten uitvoeren, zodat wij eventueel de narcose kunnen aanpassen. We raden dit zeker aan als uw dier wat ouder is. Grote honden zijn ouder vanaf 5-7 en kleine honden en katten vanaf een jaar of 12. Kiest u voor dit bloedonderzoek dan kunt u hiervoor een afspraak maken, liefst 1-3 dagen voor de dag van de operatie. De uitslag is dezelfde dag nog bekend. 

Op de kliniek zelf

Uw kat kunt u om 08.15 komen brengen op de kliniek (tenzij dit anders met u is afgesproken). Wij nemen uw kat dan op. Uw hond wordt op een met u afgesproken tijdstip gebracht, zodat u er bij bent als de narcose gegeven wordt. Ten eerste wordt uw dier gewogen. Daarna wordt uw dier goed onderzocht. De dierenarts beoordeelt de ademhaling, de pols, het hart, de longen en de slijmvliezen. Aan de hand van het gewicht van uw dier, de uitslag van het lichamelijk onderzoek en eventueel het pre-anesthetisch bloedonderzoek wordt de hoeveelheid en de soort narcose bepaald. Bij katten wordt de narcose prik meestal in een spier gegeven, het duurt daarna circa 10-15 minuten voordat de kat dan slaapt. Bij de meeste honden wordt er een braunule (een soort buisje) in een bloedvat gezet in de voorpoot. Na het toedienen van de narcose valt de hond heel snel (ongeveer 10 seconden) in slaap.  Soms wordt ook bij honden de narcose injectie in de spier gegeven, het duurt dan ongeveer 10-15 minuten voordat uw hond in slaap valt. 

De operatie zelf

Tijdens de narcose kunnen dieren minder goed knipperen. Daarom worden de ogen altijd gezalfd, zodat ze niet uitdrogen. Er wordt een tube (een plastic buisje) in de keel geschoven, zodat er zuurstof en eventueel narcose gas toegediend kan worden. Alle belangrijke lichaamsfuncties (zoals bijvoorbeeld de ademhaling, hartslag en de temperatuur) worden gemonitoord zodat de diepte van de narcose goed in de gaten gehouden kan worden. Tijdens de narcose ligt uw dier op een warmtematje, zodat hij niet afkoelt. Uw huisdier krijgt een pijnstillende injectie en vaak ook een injectie met een antibioticum. Na de operatie mag uw dier bijkomen in een opname hok met een warme kruik. Vaak krijgt uw dier een injectie om weer wakker te worden. Ook nu wordt uw dier goed in de gaten gehouden om het wakker worden soepel te laten verlopen. Als de operatie erop zit en uw dier wakker begint te worden, dan zal één van onze medewerkers u bellen om u te informeren over het verloop van de operatie en eventuele bijzonderheden. Tevens wordt er met u een tijd afgesproken waarop u uw dier weer mag komen halen. 

Om de operatiewond van uw dier te beschermen raden wij aan om een
Medical Pet Shirt aan te schaffen. Dit is een soort rompertje, speciaal
gemaakt voor honden en katten, in verschillende maten. Veel dieren
accepteren dit beter dan een kraag. 

Nazorg thuis

• Is uw dier nog slaperig of wankel, geef het dan een warm en rustig plekje, zoals een kleedje of een mand. Zorg dat uw dier niet ergens op gaat liggen waar hij of zij af kan vallen (bv de bank). 

• Uw dier mag weer kleine beetjes drinken zodra hij daartoe in staat is. Aan het eind van de dag
mag uw hond of kat weer een klein beetje eten hebben. De dag na de operatie moet uw dier weer zelfstandig willen eten en drinken. 

• Een hond mag de eerste dagen na operatie uitsluitend aan de lijn uit, wel regelmatig
maar niet te lang. Probeer springen en spelen zoveel mogelijk te voorkomen. Uw hond mag niet zwemmen gedurende 10-14 dagen. 

• Een kat mag een aantal dagen (bij voorkeur 3-5 dagen) niet naar buiten. 

• Soms wordt er na de operatie medicatie meegegeven zoals pijnstillers en/of antibiotica. Er staat altijd duidelijk op de medicijnstickers hoe vaak
en hoe veel medicatie u moet geven. 

• Wondverzorging: uw dier mag niet teveel aan de wond likken. Eén keer
schoonmaken mag, maar daarna moet uw hond of kat er afblijven om te voorkomen dat er een wondinfectie ontstaat of dat de huidhechtingen eruit gegeten worden. Houd de wond zelf ook goed in de gaten. Mocht u het niet vertrouwen, neemt u dan alstublieft contact met ons op. 

• Na 10-14 dagen willen we uw dier nog even terug zien voor controle van de wond en om eventuele huidhechtingen te verwijderen. Deze nacontrole is kosteloos. U kunt hiervoor een af spraak maken aan de balie of telefonisch. 

Dieet na castratie of sterilisatie

Na een castratie of sterilisatie verandert de hormoonhuishouding van uw dier. Hierdoor wordt de stofwisseling trager en krijgen dieren vaak meer honger. Daardoor kan het makkelijk gebeuren dat uw hond of kat teveel aankomt na sterilisatie of castratie. Wij adviseren daarom een voeding die speciaal geschikt is voor dieren na castratie/ sterilisatie. Deze is verkrijgbaar op onze kliniek. 

We hopen dat bovenstaande voldoende duidelijk is. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen. We hebben liever dat u een keertje “teveel”belt dan te weinig! 

Kosten

U kunt vooraf een kostenraming aanvragen. Dit geeft u een indicatie. Na de operatie wordt aan u
doorgegeven wat de werkelijke kosten zijn. U dient deze te betalen via de pin bij het ophalen van uw huisdier.