De gebitsreiniging van uw hond of kat

Op deze pagina vindt u alle belangrijke informatie met betrekking tot de gebitsreiniging van uw hond of kat. Lees dit aandachtig door en mocht u vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met onze praktijk.

Van te voren

• Uw hond of kat moet 12 uur voor de operatie vasten. Dit betekent dat u uw dier vanaf ’s avonds 20.00 uur geen eten meer mag hebben. Uw dier mag wel gewoon drinken.

• Als uw kat normaal gesproken naar buiten gaat, houdt de kat dan binnen.

Anders kunt u er namelijk nooit zeker van zijn dat de kat nuchter is.

• Laat uw hond goed uit voordat u naar ons toe komt. 

• Mocht uw dier op medicatie staan, overleg dan even met één van onze
medewerkers of deze wel of niet op de dag van de operatie gegeven moeten worden.

Pre-anesthetisch bloedonderzoek

Ook in de dierengeneeskunde zijn de narcosemiddelen erg veilig. De risico’s van de narcose bij een gezond dier zijn dan ook relatief klein. Als een dier echter niet helemaal gezond is, kunnen er complicaties optreden tijdens of na de narcose. Daarom is het noodzakelijk de gezondheidstoestand van uw dier vooraf grondig te onderzoeken. Dit doen wij door lichamelijk onderzoek, maar zelfs dit kan nog misleidend zijn. Daarom raden we u aan om voorafgaand aan de narcose een pre-anesthetisch bloedonderzoek te laten uitvoeren, zodat wij eventueel de narcose kunnen aanpassen. We adviseren dit als uw dier wat ouder is. Grote honden zijn ouder vanaf 5-7 en kleine honden en katten vanaf een jaar of 12. Kiest u voor dit bloedonderzoek dan kunt u hiervoor een afspraak maken, liefst 1-3 dagen voor de dag van de gebitsreiniging. De uitslag is dezelfde dag nog bekend.

Op de kliniek zelf

Uw kat kunt u om 08.15 komen brengen op de kliniek. Wij nemen uw kat dan op. Uw hond wordt op een met u afgesproken tijdstip gebracht, zodat u er bij bent als de narcose gegeven wordt. Allereerst wordt uw dier lichamelijk onderzocht. De dierenarts beoordeelt de ademhaling, de pols, het hart, de longen en de slijmvliezen. Bij katten wordt de narcose prik meestal in een spier gegeven, het duurt daarna circa 10-15 minuten voordat de kat dan slaapt. Bij de meeste honden wordt er een braunule (een soort buisje) in een bloedvat gezet in de voorpoot. Na het toedienen van de narcose valt de hond heel snel (ongeveer 10 seconden) in slaap.
Soms wordt ook bij honden de narcose injectie in de spier gegeven, het duurt dan ongeveer 10-15 minuten voordat uw hond in slaap valt.

De gebitsreiniging zelf

Tijdens de narcose kunnen dieren minder goed knipperen. Daarom worden de ogen altijd gezalfd, zodat ze niet uitdrogen. Er wordt een tube (een plastic buisje) in de keel geschoven, zodat er zuurstof en eventueel narcosegas toegediend kan worden. Alle belangrijke lichaamsfuncties (zoals bijvoorbeeld de ademhaling, hartslag en de temperatuur) worden gemonitoord zodat de diepte van de narcose goed in de gaten gehouden kan worden. Uw huisdier krijgt een pijnstillende injectie. Alle tanden en kiezen worden eerst volledig gereinigd. Hierna wordt het gebit geïnspecteerd: zijn alle tanden en kiezen aanwezig? Zijn alle tanden en kiezen gezond? Indien nodig zullen er tanden en/of kiezen getrokken worden. Meestal wordt de ontstane wond gehecht. We gebruiken hiervoor oplosbaar hechtmateriaal, de hechtingen hoeven dus niet verwijderd te worden. Uiteindelijk wordt het hele gebit glad gepolijst. Na de gebitsreiniging mag uw dier bijkomen in een opname hok met een warme kruik. Zodra het dier wakker begint te worden neemt één van onze medewerkers contact met u op om het verloop van de gebitsreiniging door te spreken en een afspraak te maken hou laat u uw dier weer op kunt halen. 

Kosten

U kunt vooraf een kostenraming aanvragen voor het reinigen van het gebit van uw huisdier. Dit geeft u een indicatie. Soms is het nodig dat er één of meerdere tanden of kiezen getrokken worden. Dit kan soms van te voren worden ingeschat, maar lang niet altijd. Het kan dus zijn dat de kosten hoger uitvallen dan van te voren aangegeven. Als u gebeld wilt worden als er kiezen of tanden getrokken moeten worden, dan kunt u dit aangeven als u uw huisdier komt brengen. Na de gebitsreiniging (en eventuele extracties) wordt aan u doorgegeven wat de uiteindelijke kosten zijn. U kunt deze betalen via de pin bij het ophalen van uw huisdier. 

Nazorg thuis

• Is uw dier nog slaperig of wankel, geef het dan een warm en rustig plekje. Zorg dat uw dier niet
ergens op gaat liggen waar hij of zij af kan vallen.

• Uw dier mag weer kleine beetjes drinken zodra hij daartoe in staat is. Aan het eind van de dag mag uw hond of kat weer een klein beetje eten hebben. De dag na de gebitsreiniging moet uw dier weer zelfstandig willen eten en drinken.

• Soms wordt er na de operatie medicatie meegegeven zoals pijnstillers en/of antibiotica. 

 

Het gebit schoonhouden

Graag willen we samen met u zorgen dat het gebit van uw huisdier mooi schoon en gezond blijft na de
gebitsreiniging. Voorkomen is immers beter dan genezen. Elke dag wordt er tandplak gevormd op het gebit van uw dier. Tandplak zorgt voor ontstekingen aan het tandvlees. Tandplak kan zich ontwikkelen tot tandsteen, dit is een geelbruine aanslag. Tandvleesontsteking kan leiden tot periodontitis  (ontsteking van de tand en het omgevende weefsel). Deze ontsteking leidt uiteindelijk tot het loszitten en daarna verlies van de tand of kies en veroorzaakt ook schade aan het kaakbot. Periodontitis is pijnlijk voor uw dier. Bovendien is het zo dat de aanwezigheid van infecties in de mond grotere kans geeft op infecties elders in het lichaam, zoals in het hart, de nieren en de lever. Het schoonhouden van het gebit is dus geen cosmetische kwestie! 

Hoe kunt u ervoor zorgen dat het gebit van uw huisdier fris en gezond blijft? 

Tandenpoetsen: Dit werkt het beste ter preventie van tandplak en tandsteen. 

Maak er een routinebehandeling van door 1 x per dag te poetsen. Het is het beste om een
tandenborstel en tandpasta te gebruiken die geschikt is voor dieren. Tandpasta voor mensen is niet
geschikt omdat hier fluoride in zit. Bouw het poetsen stapsgewijs op. U kunt beginnen door middel
van een gaasje om uw wijsvinger. Begin met enkele tanden en probeer het zo leuk mogelijk te maken,
door er een beloning aan te verbinden. 

Speciaal dieet: In onze kliniek is speciale gebitsvoeding verkrijgbaar. De brokken in dit dieet hebben een aangepaste grootte, structuur en vorm waardoor het gebit mechanisch gereinigd wordt. Tevens bevat dit dieet speciale ingrediënten die de vorming van tandplak, tandsteen en een slechte adem helpen voorkomen.

Kauwstrips en mondwater: Kauwstrips kunnen prima naast het dagelijkse poetsritueel gegeven worden. De strips reinigen de tanden door tandplak en voedselresten te verwijderen.
Het mondwater kan aan het drinkwater worden toegevoegd. Het mondwater remt de bacteriegroei en de opbouw van tandplak en tandsteen. Het mondwater kan ook gebruikt worden op een gaasje tijdens het poetsen.

Tandheelkundige speeltjes: De meeste honden spelen graag met tennisballen. De tanden kunnen hierdoor op den duur afslijten omdat er zand aan de bal blijft kleven. Dit zand werkt als een soort schuurpapier. Controleer regelmatig de tanden van uw hond op afslijten. Er zijn tandheelkundige speeltjes op de markt die glad zijn en waaraan minder makkelijk zand kleeft.

Bovenstaande producten zijn bij onze kliniek verkrijgbaar.

Mocht u nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op! Graag zien we u binnenkort samen met uw dier op de kliniek!