Dierenkliniek Rijnoever is een Cat Friendly Clinic, oftewel een Katvriendelijke kliniek. Dit is een programma van de Engelse organisatie WellCat for life, opgezet door de International Society of Feline Medicine samen met Nestlé Purina.

Waarom Cat Friendly Clinic?

Er zijn in Nederland meer katten dan honden, we zien echter minder katten bij de dierenarts dan honden. Eén van de redenen hiervan is dat katteneigenaren vaak opzien tegen een bezoek aan de dierenarts vanwege de stress die dit oplevert voor kat en eigenaar. Katten zijn geen honden en kunnen het beste op een andere manier benaderd worden. Dierenkliniek Rijnoever onderkent dit probleem en heeft daarom besloten een aantal extra richtlijnen in te voeren om te zorgen dat uw kat(ten) de aandacht en de zorg krijgen die ze verdienen met zo min mogelijk stress.
Betere diergeneeskundige zorg zal de gezondheid en welzijn van uw kat verbeteren.

Wat houdt een Cat Friendly Clinic in?

In een Cat Friendly Clinic wordt er aan alle kanten rekening gehouden met het welbevinden van uw kat(ten). Zo zijn er aanpassingen gedaan in de wachtkamer, opnameruimte, spreekkamer en de omgang met uw kat(ten). Ons personeel werkt volgens katvriendelijke richtlijnen. Voordat een praktijk zichzelf een Cat Friendly Clinic mag noemen moet de praktijk aan een aantal zeer strenge regels en eisen voldoen. Tevens moet de praktijk de beschikking hebben over voldoende faciliteiten met betrekking tot röntgenapparatuur, echo, opname, chirurgie en anesthesie.

Wilt u de beste zorg voor uw kat(ten)? Kom dan langs op onze kliniek.

Cat Friendly Wachtkamer en Opname

Voor onze Cat Friendly Clinic status hebben we een aantal aanpassingen gedaan in de wachtkamer & de opname ruimte, zodat uw kat(ten) zich veilig voelen en zo min mogelijk stress hebben.

Wachtkamer

Katten in een wachtkamer hebben met name stress van andere katten of honden. In onze wachtkamer is er een speciale “kattenparkeerplek”: een verhoging waar u de kattenmand op kunt plaatsen. Past uw reismandje niet, zet uw kat dan op een stoel en vraag dan iemand om een handdoek om over het reismandje te leggen. Komt u uit de spreekkamer, plaats het reismandje dan terug op de kattenparkeerplek. Een kat zit graag hoog en zeker niet op de grond.
Laat honden niet aan het reismandje snuffelen, ook al is uw kat gewend aan honden of de hond gewend aan katten.
Zijn er meerdere katten aanwezig, zet de reismandjes dan niet met de voorzijdes naar elkaar toe.

Opname

Mocht het nodig zijn dat uw kat één of meerdere dagen op onze kliniek blijft, bijvoorbeeld voor een operatie of een behandeling, denk dan aan de volgende dingen:

  • Neem een deken of handdoek van thuis mee, zodat uw kat een vertrouwde geur om zich heen heeft
  • Neem eventueel een speeltje mee van huis
  • Mocht uw kat erg kieskeurig zijn over zijn/haar kattenbakvulling, dan kunt u eventueel wat van de kattenbakvulling meenemen. In onze kliniek hebben wij twee verschillende soorten kattenbakvulling, houtkorrels en fijn grind.
  • Mocht uw kat meerdere dagen blijven, geef dan aan welk voer uw kat lekker vindt, nat- of droogvoer. We passen de voeding aan aan de gezondheidstoestand van uw kat.

Katten vinden het vaak fijn om zich ergens achter te kunnen verschuilen als ze zich onzeker voelen. Daarom hebben wij de beschikking over verschillende soorten schuilplekken, zoals een katteniglo en een “gordijn” in het opname hok.
In al onze opname hokken gebruiken wij bovendien ook Feliway® spray, deze bevat een feromoon (lichaamseigen stof) die rustgevend en stressverlagend werkt.
Natuurlijk wordt er gezorgd voor een schone kattenbak, fris drinkwater, vers eten en een speeltje/knuffeltje.

Om achtergrond geluiden zoveel mogelijk buiten te sluiten spelen we zachte muziek in de opname ruimte. We zorgen voor rust in de opname.

Er zijn duidelijke richtlijnen opgesteld voor de benadering van en omgang met onze katten patiënten. Al onze medewerkers werken volgens deze richtlijnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een rustige benadering, gebruik van het feromoon Felifriend®, het gebruik van handdoeken bij bange of boze katten etcetera.

De kattenvertegenwoordigers van onze praktijk zijn K. Seegers en R. Heesberge.