Project omschrijving

Al is het geen leuk onderwerp, we kunnen er niet omheen. Eens komt het moment dat het niet meer gaat met uw huisdier. En meestal betekent dit ook dat er een beslissing genomen moet worden over het al dan niet laten inslapen van uw dier. We willen allemaal graag een dier een lijdensweg besparen, maar de beslissing over wanneer er moet worden ingegrepen is altijd moeilijk. Uw dier kan het zelf niet zeggen. Als dierenarts kunnen we u alleen adviseren. U als eigenaar zult zelf deze moeilijke beslissing moeten nemen.

Als uw huisdier geen ernstige of dodelijke kwaal krijgt zal men meestal niet te maken krijgen met een acute keuze om het huisdier te laten inslapen. Helaas overlijden ook slechts weinig dieren van ouderdom in hun slaap. Vaak zal men bij een ouder en langzaam aftakelend huisdier toch ergens een keuze moeten maken of en wanneer men zijn trouwe kameraad op een gegeven moment moet laten inslapen.

Dat moment is soms moeilijk te bepalen. Vaak is er sprake van een langdurig proces met goede dagen en slechte dagen. Wij vinden het belangrijk dat u van te voren goed nadenkt over waar de grens ligt voor u en uw dier. Een aantal vragen die hierbij kunnen helpen zijn:

  • Wat maakt uw dier nu vrolijk en gelukkig? Is het een hond die altijd met veel plezier speelt? Is het een kat die altijd komt voor een knuffel? Voert hij of zij dit gedrag nog steeds uit, of ziet u een duidelijke verandering? Trekt een dier zich steeds meer terug of wordt een dier ineens veel knorriger? Dit kunnen duidelijke tekenen zijn.
  • Heeft uw dier pijn of is uw dier benauwd?
  • Is uw dier nog zindelijk?
  • Eet en drinkt uw dier nog goed?

Is het antwoord op één of meer van de bovenstaande vragen een duidelijke nee en kan hier ook niets meer aangedaan worden door de dierenarts, dan kan het tijd zijn om uw dier in te laten slapen. Voor het bespreken van euthanasie of het uitvoeren ervan nemen we graag de tijd. Dit kan in de kliniek zelf of desgewenst ook bij u thuis. Zeker als uw dier het spannend vindt om naar de kliniek te gaan, is het vaak beter om een euthanasie bij u thuis te doen. Dan is uw dier in een vertrouwde omgeving en is hij het minst gestresst.

Hoe gaat dat, inslapen?

De meeste mensen kiezen ervoor om bij het inslapen aanwezig te zijn. Wij vinden dat ook fijn, alhoewel niets moet natuurlijk. Maar voor het dier scheelt het vaak als u er als baas bij bent. Ook kinderen kunnen, als ze dat willen, aanwezig zijn.
Er zijn verschillende manieren om uw dier in te laten slapen. In het algemeen krijgt uw dier eerst een narcoseprik. Deze wordt ofwel in de spier ofwel in een bloedvat gegeven. Bij een prik in de spier duurt het ongeveer 5-10 minuten voordat uw dier in slaap valt. Bij een prik direct in een bloedvat duurt dat slechts 10 seconden. Als uw dier gaat slapen, blijven zijn of haar ogen open. Dit is altijd zo, ook als het dier is overleden. Vaak geven we u even de tijd om rustig afscheid te nemen van uw dier. Als uw dier in diepe slaap is, dan krijgt hij een tweede injectie met een overdosering narcose middel. Hierdoor overlijdt uw dier in zijn slaap. Hij zal hiervan niets meer meemaken. Vaak zucht het dier nog een paar keer heel diep voordat hij overlijdt. Ook kan het voorkomen dat uw dier wat urine laat lopen, omdat de blaas ontspant. Na enkele minuten luistert de dierenarts of het hart van uw dier gestopt is.
Schaamt u zich er vooral niet voor uw emoties te tonen bij het inslapen van uw dier. Ook al maken wij een euthanasie vaker mee, het zal ook voor ons nooit een routinehandeling worden. Daarvoor beseffen we te goed wat uw dier voor u betekent.

Na het inslapen

Na het inslapen zal er een beslissing genomen moeten worden wat er met uw dier moet gebeuren. Deze keuze is heel persoonlijk. Kies wat gevoelsmatig het beste bij u past. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Begraven op eigen terrein.
  • Begraven op een dierenbegraafplaats. We werken samen met zowel de dierenbegraafplaats in Zevenhoven (dierenbegraafplaats.com) en dierenbegraafplaats/crematorium Groenendijk (www.dierenbegraafplaats-groenendijk.nl)
  • Cremeren in een dierencrematorium. Dit kan bijvoorbeeld bij het dierencrematorium Groenendijk (dierenbegraafplaats-groenendijk.nl) of SHCN in Nootdorp (www.shcn.eu). Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kunt u ervoor kiezen om uw dier zelf daarheen te brengen. Ook kunnen ze uw dier komen halen, thuis of vanaf onze praktijk. U kunt kiezen voor een groepscrematie of voor een individuele crematie. Bij een individuele crematie kunt u ervoor kiezen de as terug te krijgen of deze uit te laten strooien. Als u meer informatie wilt kunt u een van de folders ophalen op de praktijk.
  • Indien u geen wensen heeft kunt u kiezen voor destructie. Hierbij wordt uw dier opgehaald bij ons op de praktijk door een destructiebedrijf. Hij of zij wordt dan samen met andere dieren verbrand in grote verbrandingsovens.

Rouwen

Na het inslapen komt soms het vervelendste moment: de twijfel. Heeft u wel de juiste beslissing genomen? Bedenk echter goed dat u deze beslissing niet zomaar heeft genomen, maar ook in overleg met de dierenarts. Bedenk ook dat wij als dierenarts een dier niet zullen in laten slapen als we het niet met de beslissing eens zijn. U kunt er dus verzekerd van zijn dat deze beslissing de juiste was voor uw dier.
Het is heel normaal om te rouwen om uw maatje. Een normale rouwverwerking heeft de volgende fases: van ontkenning naar spijt of wroeging en uiteindelijk berusting (het is beter zo). De ene eigenaar zal deze fases snel doorlopen, terwijl een ander hier langer over doet. Dit is allemaal heel persoonlijk.

Ook kinderen kunnen het moeilijk hebben wanneer u uw dier laat inslapen. Het is misschien hun eerste ervaring met de dood en het is belangrijk om eerlijk te zijn. Vertel ze de waarheid, stimuleer de kinderen om te praten over hun gevoelens en deel ook uw gevoelens met hen. Spreek openlijk over uw dier en richt u daarbij op de goede herinneringen. Betrek uw kinderen bij een crematie of herdenking van uw dier. Laat ze samen met u een gedenkplek kiezen en inrichten. Kinderen kunnen hun verdriet en rouw vormgeven en verwerken door tekeningen of een fotoplakboek te maken of een verhaaltje te schrijven. Sommige kinderen vinden het fijn om een tekening mee te geven met het dier, dat mag. Een nieuw huisdier kan helpen bij de rouwverwerking, maar het is beter om uzelf en uw kinderen de tijd te gunnen om de dood van uw hond te verwerken