Project omschrijving

Castratie en sterilisatie

Sterilisatie voedster

We spreken van een sterilisatie als een vrouwelijk konijn operatief onvruchtbaar gemaakt wordt. Eigenlijk is het een castratie want je haalt de eierstokken en de baarmoeder weg. Het is verstandig om vrouwelijke konijnen te laten steriliseren. U voorkomt hiermee dat uw konijn op latere leeftijd een baarmoedertumor of  een baarmoederontsteking krijgt. Uit onderzoeken komt naar voren dat  bij een aantal rassen zo’n  40-80% van de konijnen baarmoedertumoren kunnen ontwikkelen.! Deze tumoren kunnen uitzaaien naar de rest van het lichaam, onder andere naar de longen.

Met sterilisatie wordt ook voorkomen dat het konijn ongewenst drachtig wordt of dat ze last krijgt van hormonale problemen door bijvoorbeeld cystes (vochtblaasjes) op de eierstokken. Een gesteriliseerd konijn is vaak ook minder agressief en/ of dominant, zowel naar andere konijnen als naar mensen.

Konijnen zijn vruchtbaar op een leeftijd van 3-5 maanden. We raden dus ook aan om vanaf die leeftijd mannetjes en vrouwtjes apart te houden. Operatietechnisch raden we aan om een konijn pas vanaf de leeftijd van 6 maanden te laten steriliseren.

Wij adviseren  om zowel de eierstokken als de baarmoeder weg te halen bij een sterilisatie. Vooral bij oudere konijnen is het gevaar aanwezig dat eenmaal ontstane tumorcellen toch door kunnen groeien in de baarmoeder als alleen de eierstokken zijn weggehaald.

Operatie voedster

Konijnen mogen niet vasten voor een operatie en moeten ook na het wakker worden altijd zo snel mogelijk weer eten. Daarom vragen wij u om wat van het voer mee te geven als u het konijn komt brengen voor de operatie.

Konijnen zijn gevoeliger voor narcose dan honden en katten. Daarom wordt het konijn gewogen, zodat de narcose zeer nauwkeurig uitgerekend kan worden. Via een injectie in de spieren wordt het konijn onder narcose gebracht. Hierna krijgt het konijn een kapje op haar neus, waardoor er zuurstof en narcose gas (isofluraan) wordt toegediend.  Het konijn krijgt een injectie met een pijnstiller, antibioticum en een injectie om de maag- en darmwerking te stimuleren. Om het konijn lekker warm te houden ligt hij op een warmtematje en krijgen ze sokjes om hun pootjes. Dit lijkt misschien overdreven, maar konijntjes koelen vanwege hun geringe gewicht erg snel af als ze onder narcose liggen en dit zorgt voor een langere recovery en daarmee een groter risico.

De oogjes worden gezalfd ( omdat ze niet sluiten tijdens de narcose)  en de buik wordt geschoren, gewassen en gedesinfecteerd.

De baarmoeder van het konijn bestaat uit een baarmoederlichaam dat via de baarmoedermond vanuit de vagina overgaat  in twee hoorns met aan het uiteinde 2 eierstokken. De 2 hoornen liggen in een krul en liggen ingebed in een dikke laag vet.

Het vet maakt het vinden en uithalen van de baarmoeder makkelijker. In tegenstelling tot bij de kat en de hond is het makkelijker om een ouder dier te steriliseren dan een jong dier.

De eierstokken en de baarmoedermond worden afgebonden. Hierna kan de baarmoeder met de eierstokken verwijderd worden. Vervolgens wordt de buikwand in 3 lagen gehecht: de spierwand, onderhuid en de huid. De huid wordt zoveel mogelijk onderhuids gehecht zodat er geen hechtingen zichtbaar zijn voor het konijn om aan te bijten..

Recovery

Het beste verloopt de recovery kort en goed. Na de operatie wordt het konijn met een injectie weer wakker gemaakt. Het konijn wordt in onze couveuse gelegd zodat hij lekker warm blijft. Als het konijn wakker genoeg is mag het in onze opname, eventueel met een kruik. Als het konijn wat gegeten heeft, dan mag het naar huis. Het komt ook voor dat we het konijn dwangvoeren voordat het opgehaald kan worden.

Zorg na de operatie

Na de operatie krijgt uw konijn pijnstillers mee. Buiten wat we u mondeling zullen vertellen, krijgt u ook een nazorgformulier mee.

Castratie ram

De redenen om een ram te castreren zijn vaak het gedrag en het onvruchtbaar maken. Na castratie gaat de ram minder rijden en sproeien. Een ram kan tot 4 weken na de castratie nog een voedster bevruchten, houdt ze die tijd dus nog uit elkaar.

Een ram kan gecastreerd worden als zijn ballen ingedaald zijn. Op onze kliniek castreren we de rammen meestal vanaf  vijf tot zes maanden leeftijd. Tot die tijd groeien de beenderen nog door; te vroeg castreren heeft invloed daarop. Hierdoor kunnen namelijk op latere leeftijd kaakabcessen ontstaan.

Operatie

Van te voren wordt goed gecontroleerd of allebei de ballen zijn ingedaald. De voorbereidingen voor de castratie van de ram zijn verder hetzelfde als voor de voedster. De huid voor en rondom de zaadballen wordt geschoren, gewassen en gedesinfecteerd.

De ingreep zelf is kort; er zijn twee verschillende manieren voor.

Er kan een sneetje voor de penis gemaakt worden of er worden twee kleine sneetjes over de testikels gemaakt. Via het sneetje wordt de zaadbal naar buiten gebracht. De zaadleider en het bloedvat worden afgebonden, waarna de bal verwijderd wordt. Het onderhuidse bindweefsel en de huid worden gehecht.

De recovery en de zorg na de operatie zijn hetzelfde als bij die van de voedster.