Angst voor vuurwerk

Angst voor vuurwerk is een veel voorkomend probleem voor met name honden en katten. Wanneer men echter op tijd met gedragstherapie begint, is vuurwerkangst goed aan te pakken. Daarnaast zijn er diverse producten verkrijgbaar om dieren gerust te stellen en op deze manier de angst te verminderen. In dit artikel leest u alles over beide methodes. 

De aanpak van vuurwerkangst 

Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om vuurwerkangst aan te pakken en/of te voorkomen, mits hier op tijd mee wordt begonnen. Dit laatste is essentieel omdat de meeste methoden tijd nodig hebben om zo optimaal mogelijk te werken. Het gedrag aanpassen vergt vaak veel tijd en geduld en soms is er extra hulp nodig. Hieronder zullen we enkele methoden kort bespreken. 

Geluidsdesensibilisatie 

Het is gebleken dat het ongevoelig laten worden voor geluiden (geluidsdesensibilisatie) de beste methode is om de reactie van uw huisdier op stressvolle geluiden te veranderen. Het werkt door uw huisdier bloot te stellen aan enge geluiden terwijl het afgeleid wordt met iets leuks. Op deze manier wordt de negatieve associatie omgezet in een positieve associatie. 

Vuurwerk CD / film

De meest gebruikelijke methode is een vuurwerk CD voor honden (bijvoorbeeld Tinley) met harde geluiden die eerst voor een korte tijd en zacht wordt afgespeeld. Wij adviseren begin augustus met een vuurwerktraining met behulp van CD te beginnen. Een andere optie is een film van vuurwerk (via youtube) af te spelen. 

Gedragstherapeut 

Bij honden met ernstige vuurwerkangst is het aan te raden om contact op te nemen met een gedragstherapeut. 

Kalmerende middelen 

Feliway 

Dit is een synthetische kopie van het gezichtsferomoon van de kat. Door de natuurlijke gezichtsferomonen van de kat na te maken geeft Feliway een gevoel van vertrouwen en veiligheid in de kat zijn omgeving. Voor een optimaal effect dient u de verdamper minstens 3 weken voor de jaarwisseling te gaan gebruiken. 

Adaptil (D.A.P.) 

Adaptil, een analoog van het natuurlijke feromoon van de hond. Door de geruststellende werking voelt het dier zich beter op zijn gemak. Adaptil is werkzaam zonder bijwerkingen en is eenvoudig in gebruik. Voor een optimaal effect dient u de verdamper minstens 3 weken voor de jaarwisseling te gaan gebruiken. Om van deze producten effect te kunnen verwachten, is het belangrijk dat u hier begin december al mee begint. Adaptil is verkrijgbaar in spray, band, tabletten en verdamper. 

Zylkène 

Zylkène hond en kat is een natuurlijk, hypoallergeen voedingssupplement, gebaseerd op melkeiwitten. Het product kan helpen bij honden, katten en paarden in stresssituaties (o.a. bij vuurwerkangst). Bij vuurwerkangst wordt er geadviseerd minimaal 4 weken van tevoren te beginnen met Zylkène. 

Voeding (Royal Canin Calm Dieet)

In plaats van de kalmerende voedingssupplementen, heeft Royal Canin een volledig dieet samengesteld, dat deze rustgevende stoffen bevat. Deze voeding is beschikbaar voor katten en honden tot 10 kg. Voor een optimaal effect moet er 4 tot 6 weken van te voren mee begonnen worden. 

Overige maatregelen 

De homeopatische producten van Animal Health zijn een combinatie van meerdere producten, namelijk: Puur Tranquil hond en kat met Puur Onrust. 

Medicatie

Sileo

Dit is een gel voor de hond voor op het mondslijmvlies welke effectief is tegen acute stress en angst die samenhangt met geluid. De gel wordt toegediend bij de eerste tekenen van stress / angst en mag steeds na 2 uur herhaald worden (maximaal 5 keer). 

Het mag niet gegeven worden aan dieren met lever- nier- of hartaandoeningen. Voordat we dit middel voor kunnen schrijven zien we graag uw hond op controle om te bepalen of het veilig is voor uw hond. 

Pexion

Pexion wordt gebruikt als anti-epilepticum, maar is ook werkzaam tegen lawaaifobie. Voor de werking tegen vuurwerkangst wordt een hogere dosering aangehouden dan voor epilepsie. 

Er zijn wel bijwerkingen bekend; die bestaan uit ataxie (vreemde, zwalkende gang), vergrote eetlust, sloomheid en in zeldzame gevallen agressie of zwakte in de achterhand. 

Het mag niet gegeven worden aan dieren met lever- nier- of hartaandoeningen. Voordat we dit middel voor kunnen schrijven zien we graag uw hond op controle om te bepalen of het veilig is voor uw hond. 

Alprazolam 

Alprazolam is een humaan middel en een valiumachtige stof maar meer angstremmend en minder versuffend. Omdat er geregistreerde diergeneesmiddelen beschikbaar zijn (Sileo en Pexion) mag alprazolam niet meer zomaar voorgeschreven worden.

Wat mag u niet geven!

Acepromazine = tranquigel / vetranquil.

Dit middel versterkt juist de gevoeligheid voor harde geluiden. Dieren worden angstiger maar zijn te suf om het te kunnen uiten. 

Bij twijfel bellen (0172-426655)! Wij wensen u een gezellig en rustig Oud & Nieuw toe!