Project omschrijving
Overgewicht is een steeds vaker voorkomend probleem bij Nederlandse honden en katten. Het is dan ook een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen. In ons land lijdt naar schatting zo’n 45% van de honden en 35% van de katten aan overgewicht of zelfs obesitas.
Let op: een dier met obesitas leeft gemiddeld twee jaar korter!
De meest voorkomende oorzaken van overgewicht zijn:
- Te veel eten door te voeren ‘op de gok’ of toegeven aan bedelgedrag
- Te veel tussendoortjes, te zout en veel te vet. Honden en katten snacks zijn al beter maar bevatten alsnog veel energie.
- Te weinig beweging: als een dier langere tijd minder beweegt, vertraagt de stofwisseling. Overtollige energie wordt opgeslagen in de vorm van vet.
- Castratie/sterilisatie: de hormonen die in de eierstokken en testikels geproduceerd worden, zorgen voor een vlotte stofwisseling. Na castratie/sterilisatie raken ze die hormonen en dus die aansturing kwijt. Dit houdt in dat deze dieren minimaal 25% van de dagelijkse hoeveelheid voeding minder moeten krijgen (behalve hele actieve dieren en sporthonden).
- Te veel voeding geven tijdens de groei: veel mensen denken dat de pup onbeperkt mag eten omdat hij nog moet groeien. Er is voor deze dieren speciaal puppyvoer ontwikkeld wat al meer eiwitten bevat voor een goede groei. Meet altijd nauwkeurig de voeding af. Te zware jonge dieren hebben later onder andere meer kans op overgewicht (en heup- en elleboogproblemen).
- Gedrag: bij de kat kan stress lijden tot overmatig eten.
- Door medicatie en gezondheidsproblemen: overleg met uw dierenarts hierover
De belangrijkste complicaties van overgewicht en/of obesitas zijn:
- Bewegings- en gewrichtsproblemen
- Suikerziekte
- Hart- en vaatproblemen
- Ademhalingsproblemen, verminderd uithoudingsvermogen
- Verminderde weerstand tegen infecties
- Vergroot risico bij operaties en narcose
- Leveraandoeningen
- Huid- en vachtproblemen
- Warmte intolerantie
- Voorplantingsproblemen
- Het is belangrijk om uw dier goed op gewicht te houden. Een dik dier is niet gezellig: een dik dier is ziek.
Heeft u een dier wat te zwaar is of twijfelt u daaraan? Kom uw dan dier wegen. Mocht afvallen nodig zijn, dan begeleiden wij u graag. Dit doen wij door een gratis gewichtsbegeleidingsprogramma waarin we het dier wegen, een streefgewicht bepalen en een persoonlijk plan maken. We kijken naar de gezondheid van het dier, de levensstijl van u en uw gezin en de mogelijkheden. Er zijn speciale dieetvoeders bij ons verkrijgbaar met verminderde energie, hoogwaardige eiwitten en bovendien verhoogd vezelgehalte voor een goede maagvulling. Mocht uw dier een apart dieetvoer gebruiken, dan zullen we voor dat dieet een goede hoeveelheid berekenen waarop afvallen dan toch mogelijk is. Waarom is begeleiding zo belangrijk?
- Omdat afvallen geleidelijk moet gebeuren. Te snel afvallen of ‘gewoon even een paar weken minder eten geven’ kan leiden tot een laag bloedsuiker en leverproblemen.
Let op: het gewichtsconcept tussen dieren en mensen verschilt sterk. Als een kat bijv 1 kg te zwaar is lijkt het geen probleem maar…….deze kat is als hij 4kg mag wegen en hij weegt nu 5 kg, wel 25% te zwaar. Dit komt overeen met ca. 15 kg overgewicht bij een mens met een normaal gewicht van 60kg!