Project omschrijving
Castratie en sterilisatie
Sterilisatie poes
Er zijn meerdere redenen om een poes te laten steriliseren. De belangrijkste reden is vaak het voorkomen van krolsheid en een ongewenst nestje. Poezen worden geslachtsrijp rond de 6 tot 9 maanden. Als de poes een nestje heeft gehad, kan ze na 10 tot 14 dagen al weer krols worden. Een andere reden waarom wij aanraden poezen te steriliseren is de verminderde kans op het krijgen van melkkliertumoren op oudere leeftijd.
Wij raden aan om de kat te laten steriliseren vanaf een leeftijd van 6 maanden.
Voor oudere poezen is het beste om ze tussen de krolsheden in te laten steriliseren, de baarmoeder is dan het minst doorbloed, waardoor het operatierisico het kleinst is.
Veranderingen
Een gesteriliseerde poes heeft minder energie nodig dan een niet gesteriliseerde poes, maar heeft soms de neiging om meer te gaan eten. Het is verstandig om hier rekening mee te houden, om te voorkomen dat de poes na de sterilisatie te zwaar wordt. Geeft uw kat iets minder eten of light voer na de castratie en houd het gewicht vooral de eerste, kritieke maanden goed in de gaten.
Alternatieven??
Om de krolsheid uit te stellen, kan de zogenaamde poezenpil gegeven worden. Dit mag echter nooit voor de eerste krolsheid, in verband met een grote kans op het krijgen van het “Dolly-Partonsyndroom”. Dit is een enorme vergroting van de melkklieren. Deze vergroting is weliswaar goedaardig, maar kan enorm vervelend zijn voor de kat. Bovendien komt het nog wel eens voor dat de pil vergeten wordt, of uitgespuugd,waardoor de poes onverwacht toch zwanger is. Andere nadelen van de pil zijn: grotere kans op suikerziekte en baarmoederontstekingen. We raden de poezenpil dus af, zeker op de lange termijn.
Techniek
Ten eerste is het belangrijk dat de poes tenminste 12 uur van te voren niet meer gegeten heeft. Ze mag nog wel gewoon drinken. De reden hiervoor is dat sommige katten moeten braken van de narcose. Als ze dan voedsel opbraken, kan dit in de luchtpijp schieten, waardoor er een fikse longontsteking kan ontstaan.
De poes wordt onder narcose gebracht, daarna wordt ze voorbereid voor de operatie. De buik wordt geschoren, gewassen en gedesinfecteerd. Er wordt een sneetje in de buikwand gemaakt waarna de baarmoeder en de eierstokken worden opgezocht. In principe worden alleen de eierstokken verwijderd. Alleen als de baarmoeder er afwijkend uitziet, wordt deze ook verwijderd. Over het algemeen wordt de wond in de huid gehecht waardoor er geen hechtdraad aan de buitenkant van de wond zit, en de kat vaak ook veel minder de neiging heeft om aan de wond te zitten. Indien dit wel het geval is, kunnen we de poes een zogeheten medical pet shirt (MPS) aandoen; dit is een soort rompertje speciaal voor dieren ontwikkeld.
Castratie kater
Er zijn meerdere redenen om een kater te laten castreren. Het gedrag is vaak de belangrijkste motivatie. Katers worden geslachtsrijp als zij 6 tot 9 maanden oud zijn. Vanaf deze leeftijd kunnen ze beginnen met sproeien. Ook krijgt hun urine een echte doordringende katerlucht.
Een kater die geslachtsrijp wordt, gaat vaak veel rondzwerven en komt dan nogal eens in gevecht met andere katten. Dit kan leiden tot het ontstaan van wonden en abcessen.
De optimale leeftijd om een kater te castreren is 6 maanden. Echter, voor sommige rassen (waaronder de Maine Coon), doen we het liever op latere leeftijd.
Techniek
Ten eerste is het belangrijk dat, net als bij de poes, de kater tenminste 12 uur van te voren niet meer gegeten heeft. Hij mag nog wel gewoon drinken. De reden hiervoor is dat sommige katten moeten braken van de narcose. Als ze dan voedsel opbraken, kan dit in de luchtpijp schieten, waardoor er een fikse longontsteking kan ontstaan. Eenmaal onder narcose worden beide balzakjes (scrotum) geplukt en gewassen/gedesinfecteerd. Via twee snedes in het scrotum worden de testikels verwijderd. De huid wordt hierna niet gehecht.