Project omschrijving

Helaas komt voor elke paarden eigenaar een moment waarop je afscheid moet nemen van je paard of pony. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals ouderdom, koliek, pijn op wat voor manier dan ook, of andere lichamelijke problemen. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat een paard een natuurlijke dood sterft. Ook dan moeten er natuurlijk dingen geregeld worden.

Indien je een paardenverzekering hebt afgesloten voor je paard, dan is het belangrijk dat er vóór het overlijden al contact opgenomen wordt met je verzekeraar (met uitzondering van een plotselinge dood, dit is immers niet in te calculeren). Ga zelf als eigenaar nog eens goed de polis na om te zien wat jouw verzekering precies vergoedt. Dit kan een beslissing namelijk beïnvloeden omdat enkele keuzes duurder zijn, of niet worden vergoed. Wanneer een paard plotseling komt te overlijden dien je óók contact op te nemen met je verzekeraar, dan gelden echter weer andere voorwaarden en uitkeringen dan bij bijvoorbeeld euthanasie.

Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft het inslapen en verwerken van het paard. Er is naast euthanasie ook de mogelijkheid het paard naar ‘de slacht’ te brengen. Indien u hiervoor kiest, moet het paard wel geregistreerd staan als consumptiedier voor humane consumptie. Dit betekent dat het paspoort niet afgetekend mag zijn. Heeft u hier vragen of twijfels over, overleg dit dan van tevoren met de dierenarts.
De andere optie is euthanasie (hieronder staat beschreven hoe deze dan verloopt). Na euthanasie zijn er de keuzes om het paard door de Rendac op te laten halen, het paard gaat dan voor destructie. Andere opties zijn bijvoorbeeld het cremeren of begraven van het paard/pony.

De euthanasie zal op locatie plaatsvinden. Deze verloopt als volgt; eerst zal het paard sedatie toegediend krijgen in de bloedbaan, welke overeenkomt met bijvoorbeeld de sedatie voor een gebitsbehandeling. Wanneer het paard wat slaperig is, zal de inductie volgen, dit is een narcosemiddel gelijkwaardig aan wanneer er bijvoorbeeld een operatie uitgevoerd zou worden. Dit middel zorgt ervoor dat het paard gaat slapen, en dus zal moeten gaan liggen. Het paard heeft op dat moment geen besef dat het zelf zal moeten gaan liggen, en zakt dus na toediening van de narcose door zijn/haar benen. De dierenarts zal op dat moment het paard aan het halster vasthouden en zo goed mogelijk begeleiden. Het is echter niet altijd mogelijk het paard een bepaalde kant op te sturen, en dus is het zaak dat de aanwezige personen een flinke afstand houden van het paard. Wanneer het paard ligt, is deze niet meer bij bewustzijn. U kunt dan even bij het paard plaatsnemen om afscheid te nemen. Als laatste krijgt het paard een overdosis narcosemiddel, waardoor de ademhaling en hartslag zullen stoppen waardoor het paard zal overlijden.

Contactgegevens Rendac:

0900-9221 (EUR. 0,10 per minuut) op maandag t/m vrijdag van 08:00 t/m 18:00 uur.