Project omschrijving

Hamster

Algemeen

De meest bekende hamster is de Syrische goudhamster, deze komt in vele kleuren voor (bv zwart, blond, gevlekt, creme, albino etc). Deze is over het algemeen rustig en vrij makkelijk tam te krijgen. Hij is makkelijk te hanteren. Goudhamsters slapen vaak overdag en zijn ‘s avonds en ‘s nachts actief. Ze accepteren geen soortgenoten.

De laatste paar jaar worden de dwerghamsters ook steeds populairder. De Russische dwerghamster is ook rustig en vrij makkelijk tam te krijgen. Hij is ook voornamelijk ‘s avonds en ‘s nachts actief. Op jonge leeftijd worden soortgenoten geaccepteerd, op latere leeftijd niet meer. De Roborovski dwerghamsters is erg vlug, moeilijk te hanteren en niet tam te krijgen. Hij is erg actief en leuk om naar te kijken. Meestal zijn ze ‘s avonds en ‘s nachts actief. Deze hamster kan meestal met soortgenoten gehouden worden, hoewel ze soms toch agressief worden.

Een hamster wordt 2-3 jaar oud. Het gewicht varieert van 85 tot 150 gram, vrouwtjes zijn zwaarder dan mannetjes. Dwerghamsters wegen ca 30-40 gram. Hamsters zijn vooral ‘s avonds en ‘s nachts actief en nieuwsgierig. Bovendien zijn ze vrij kwetsbaar. Daarom zijn hamsters niet direct de meest ideale huisdieren voor kinderen.

Voeding

hamster eet watIn de natuur eet een hamster een mengsel van zaden, wortels, groenten en kleine insecten.  Ook een tamme hamster kan men het best een mengsel van verschillende granen en zaden geven, zoals bijvoorbeeld een compleet hamstervoer. Voor een Syrische hamster is ca 15 gram per dag
is genoeg, voor een dwerghamster de helft.  Dit kan aangevuld worden met stukjes groenten, fruit, brood, ei, kaas en eventueel meelwormen. In de zomer kunnen er ook grassen en kruiden gegeven worden, zoals klaver, paardebloemblad en weegbree. Zorg wel dat deze altijd goed gewassen worden. Als extraatje kunnen rozijntjes, krenten of noten gegeven worden. Hamsters zijn gevoelig voor een tekort aan vit E, zorg dus voor een rantsoen met voldoende vit E. Vit E bevindt zich onder andere in granen en melk.  Verse wilgentakken zijn lekker om op te knagen. Water kan het beste gegeven worden uit een drinkfles.

Huisvesting

De hamster is van nature een dier dat het liefst alleen leeft. Uitzonderingen hierop zijn een vrouwtje met haar nest en  nestgenootjes die altijd bij elkaar hebben gezeten. Zet niet zomaar hamsters bij elkaar, dit kan zorgen voor serieuze gevechten die zelfs tot de dood kunnen leiden.
De minimale grootte van een hamsterkooi moet 50 bij 30 cm zijn, voor een vrouwtje met jongen nog groter.  Er zijn verschillende soorten kooien verkrijgbaar, traliekooien en dichte kooien.hamster in kooi Als u een kooi met tralies koopt, zorg dan dat de afstand ertussen niet te groot is, bij een goudhamster max. 10 mm en voor dwerghamsters max. 5-6 mm.
De kooi moet op een niet te lichte, tochtvrije en rookvrije plaats staan, met een temperatuur tussen de 18-21C, nooit in de zon.  Als bodembedekking zijn oa hennepvezel en no-smell geschikt.  Ook houtwol en turfmolm gemengd met zand zijn geschikt. Let wel op dat houtschaafsel – of krullen aanleiding kunnen geven tot beschadigingen van de voetzooltjes. Als nestmateriaal zijn hooi en papiersnippers geschikt.

Zorg voor wat speelgoed en klimmogelijkheden in de kooi, bv een loopmolentje, een stuk hout (takken, klos) en lege toiletrollen.  Zorg wel voor een dicht loopradje, in een open radje kan de hamster zijn poten blesseren. Een loopbal is niet zo vriendelijk, omdat een hamster niet kan kiezen wanneer hij eruit wil. Dit kan stress veroorzaken. Een bloempot met een gat in de zijkant kan een goede slaapplek zijn. Maak de kooi goed hamster-proof, want ze zijn erg vindingrijk en staan erom bekend dat ze snel uitbreken.

De kooi dient tenminste 1x per week goed gereinigd te worden, behalve als een vrouwtje een nest heeft, dan kan er beter gewacht worden tot de jongen gespeend zijn. Controleer de voedselopslagplaats op de aanwezigheid van rottend en/ of schimmelend voer.

Voortplanting

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is bij een volwassen hamster vrij duidelijk. Bij een mannetje zijn de testikels groot en steken uit aan de achterkant van het lijf, zodat het achterlijf spitser is dan dat van een vrouwtje. De afstand tussen de anus en de genitaalopening is bij een mannetje groter dan bij een vrouwtje. Een vrouwelijke hamster is geslachtsrijp vanaf 30 dagen, een mannetje vanaf 45 dagen. Het is het beste om met fokken te wachten tot ze beide 2 maanden oud zijn. Elke 4-7 dgn is het vrouwtje bereid om te paren. De dracht duurt 16 dagen. Meestal worden er tussen de 4 – 10 jongen geboren. Pasgeboren hamsters zijn naakt, blind en doof en wegen slechts 2 gram.  Na een week zijn ze al aardig behaard. Na ca 3-4 weken zijn ze onafhankelijk van hun moeder en kunnen ze gescheiden worden. Op 4-5 wkn leeftijd zijn de jongen al geslachtsrijp en moeten ze van elkaar gescheiden worden om een vroegtijdige zwangerschap te vermijden. Goudhamsters zijn na 4-6 maanden uitgegroeid.