Project omschrijving

Klinische (aankoop)keuring

Wanneer u een paard of pony koopt is het altijd verstandig een klinische en/of röntgenologische keuring uit te laten voeren. Ook voor de verkoper is het goed om te weten of het paard dat hij/zij verkoopt gezond is, mede om problemen na verkoop te voorkomen. Daarnaast verplichten verzekeringen voor bepaalde pakketten een klinische en/of röntgenologische keuring.

Wat wordt er onderzocht bij de klinische keuring?

  • De algemene indruk van het paard wordt door de dierenarts beoordeeld, afwijkingen aan het uiterlijk, beenwerk of bijvoorbeeld bouw komen zo aan het licht
  • Gebit, ogen, huid, longen, hart e.d. worden gecontroleerd
  • De benen worden nauwkeurig af gevoeld en de hoeven beoordeeld
  • Daarnaast wordt het paard gemonsterd om eventuele kreupelheden aan het licht te brengen. Dit monsteren gebeurt zowel op de rechte lijn in stap en draf als op de zachte en harde volte in stap, draf en galop. Ook worden er buigproeven verricht om gevoeligheden in het been uit te sluiten.
  • Na het monsteren op de zachte volte wordt nogmaals het hart beluisterd

Na afronden van het volledige onderzoek wordt een uitgebalanceerd professioneel oordeel gevormd en privé besproken. Het is belangrijk om te beseffen dat een klinische keuring van een paard een momentopname is. Het is onmogelijk om op basis van een veterinaire keuring de toekomstige ontwikkelingen in de sportcarrière en gezondheid van een paard te voorspellen. Wij verschaffen door ons onderzoek aanvullende (medische) informatie die de koper moet helpen bij het beslissen of dit het paard is dat hij/zij zoekt.

Indien er twijfels bestaan over een kreupelheid of reactie op een buigproef, kan er voor gekozen worden dit gedeelte van de keuring na een aantal weken nog te herhalen.
Wij voeren geen röntgenologische keuringen uit. Het is wel mogelijk om bloed af te nemen voor een dopingonderzoek.