Project omschrijving

Oogproblemen

Bij het paard komen verschillende oogproblemen voor. Ogen zijn erg gevoelige structuren en in een aantal gevallen zijn problemen aan het oog een spoedgeval! Hieronder de meest voorkomende problemen en aandoeningen opgesomd:

Conjunctivitis (ontsteking van het oogslijmvlies)

In de warme maanden kunnen paarden last hebben van een ontsteking van het oogslijmvlies. Dit gaat vaak samen met vliegen die rondom de ogen zitten. De oogleden kunnen gezwollen zijn, paarden kunnen knijpen met het oog en vaak is er ooguitvloeiing.

Behandeling: nadat wij het paard hebben onderzocht en daarnaast een fluoresceïne-test hebben uitgevoerd om te onderzoeken of het hoornvlies niet beschadigd is, krijgt u een oogzalf mee welke u 4x daags in het ontstoken oog moet aanbrengen.

Voorkomen: de kans op een conjunctivitis kan verkleind worden door het dragen van een vliegenmasker.

Cornea beschadiging

Een cornea (oftewel hoornvlies) beschadiging ontstaat meestal door trauma aan het oog. Dit kan door een trap, voorwerp of bijvoorbeeld een irriterende stof gebeuren. Indien er heftig trauma plaats heeft gevonden, kan het zelfs zo zijn dat het hoornvlies helemaal geperforeerd is.

Diagnose en behandeling: een beschadiging van het hoornvlies kunnen wij onderzoeken middels een fluoresceïne kleuring, deze kleurstof zorgt ervoor dat beschadigd hoornvlies groen aankleurt zodat duidelijk wordt hoe groot het defect is. De behandeling bestaat uit een antibioticazalf welke 4x daags aangebracht moet worden. In het geval van ernstigere beschadigingen kan soms een operatie nodig zijn.

Uveïtis (maanblindheid)

Uveïtis, ook wel maanblindheid genoemd, is een ontsteking van de uvea (de iris, welke doorloopt in diepere oogdelen). Deze ontsteking is een immuun gemedieerde aandoening, wat inhoudt dat het ontstaat door een reactie van het eigen lichaam van het paard. Een uveïtis is erg pijnlijk, wat je kunt merken doordat je paard plots met één of beide ogen knijpt. Daarnaast kan er sprake zijn van ooguitvloeiing, een wazig hoornvlies en een kleine pupil. Het is belangrijk om een uveïtis tijdig te behandelen, omdat er risico bestaat op allerlei complicaties zoals cataract, blindheid en blijvende schade aan de lens!

Diagnose en behandeling: Na grondig onderzoek wordt de uveïtis behandeld met ontstekingsremmers, medicatie om de pupil open te houden en orale pijnmedicatie. Indien er sprake is van een terugkerend probleem (Equine Recurrent Uveïtis oftewel ERU), kan er soms voor gekozen worden een implantaat in het oog te plaatsen, welke constant ontstekingsremmende medicatie afgeeft. Als een uveïtis niet onder controle te krijgen is, of er al verdere schade aan het oog is ontstaan, is er soms geen andere optie dan het oog te verwijderen.

Het aanbrengen van oogzalf

Het belangrijkste bij het aanbrengen van oogzalf is, is dat u nooit met het tuitje van de tube het oog zelf aanraakt. Dit kan beschadigingen in het oog veroorzaken.

Als u rechts bent, legt u uw linkerhand op het hoofd van het paard en drukt u met de wijsvinger op het bovenooglid de oogbol iets naar binnen. Trek met uw duim het onderooglid een beetje naar beneden, zodat u tegen het slijmvlies (roze) van het onderooglid aankijkt. Neem de tube zalf in uw rechterhand. Leg de muis van uw rechterhand ook tegen het hoofd van het paard. Zo voorkomt u dat als het paard een plotselinge beweging maakt met zijn hoofd, u met de tube zalf zijn oog raakt. Leg een streepje zalf op het slijmvlies van het onderooglid en laat het onderooglid los. De zalf verdeelt zich nu vanzelf over het oog.