Project omschrijving

Op vakantie

Fijn… een vakantie geboekt… en wat doen we nu met de kat(ten)? De meeste mensen kiezen ervoor om hun kat niet mee te nemen op vakantie. Meestal blijft de kat thuis met een oppas of gaat de kat naar een dierenpension.

Pension

De meeste dierenpensions willen dat uw kat netjes de basisvaccinaties gehad heeft. Daarnaast willen sommige pensions ook graag dat katten extra vaccinaties krijgen, bijvoorbeeld tegen de bacterie Bordetella. Bordetella is een van de verwekkers van niesziekte. De enting wordt toegediend via een neusdruppel. Deze enting hebben wij vaak niet standaard op voorraad, dus als u uw kat naar een pension brengt waar deze enting verplicht is, geef dat dan tijdig aan ons door.
Het is verstandig om uw kat voor en na het verblijf in het pension goed te ontwormen en te ontvlooien.

Mocht u twijfelen of uw kat het naar zijn zin zal hebben in het pension, dan is het verstandig om de kat een keer een nachtje te brengen voordat ze direct 3 weken gaan. Sommige katten kunnen namelijk veel last hebben van stress, waardoor ze bijvoorbeeld weigeren om te eten.

Denk eraan dat veel pensions vaak al ver van te voren vol zitten, boek dus op tijd! 

Oppas

Veel katten blijven in hun eigen huis. Er komt dan een oppas in huis of er komt regelmatig iemand langs om even te voeren. Als u hiervoor kiest is het belangrijk dat er minstens 1x per dag iemand komt kijken of alles in orde is. Om de kat bezig te houden kan er eventueel voer verstopt worden of worden aangeboden in een voerbal.

Mee op reis

Sommige katten vinden het prima om in de auto te zitten en gaan graag mee op vakantie. Let er wel op dat uw kat niet weg kan lopen van het vakantie adres. Houd de kat binnen of doe hem alleen aan de lijn naar buiten.

Algemene eisen

Voor elk land zijn er verschillende eisen voor wat betreft het meenemen van uw huisdier. Een aantal dingen zijn altijd verplicht:

  • Hondsdolheid (rabies) vaccinatie, minstens 21 dagen voor vertrek. Deze enting is in de meeste landen 3 jaar geldig.
  • Chip of een goed leesbare tatoeage
  • Europees Dierenpaspoort (blauw paspoort)

Verder zijn er een aantal dingen die voor een aantal landen van belang zijn:

  • Gezondheidsverklaring van de dierenarts
  • Importvergunning
  • Bewijs dat uw kat is behandeld tegen bepaalde parasieten
  • Bloedonderzoek. In enkele landen (bijvoorbeeld Engeland) is het verplicht om van te voren bloedonderzoek te laten doen om de hoeveelheid antistoffen tegen hondsdolheid te laten bepalen. Dit is nogal kostbaar en het hele proces kan lang duren.
  • Quarantaine periode

Voor informatie over de eisen van de verschillende landen kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.  Deze eisen willen nog wel eens veranderen. U kunt ook op de website kijken van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde: www.knmvd.nl.
Op www.dogsincluded.nl vindt u nuttige informatie over de verschillende landen en de regels die op bijvoorbeeld campings worden gehanteerd.

Bescherm uw kat!

In andere (met name warmere) landen komen een aantal parasieten voor waar uw kat erg ziek van kan worden. Het is dus van belang uw dier goed tegen deze parasieten te beschermen. Ruim een derde van dieren die onbeschermd op vakantie gaan komen terug met een ziekte!

Hartworm
Deze ziekte komt voor in de USA en Zuid-Europese landen (onder de lijn van Parijs en ook in zuid Duitsland). Hartwormen worden overgebracht door besmette muggen. Ze gaan in het hart en in de longslagaderen zitten. Hierdoor gaat het hart steeds slechter werken en kan de kat hieraan overlijden. Het lastige is dat deze verschijnselen pas 3 tot 5 jaar na besmetting hoeven op te treden, zodat vaak niet direct de link wordt gelegd met een vakantie van een aantal jaar geleden. Behandeling van een hartwormbesmetting is een lang en riskant proces. Preventie is dus erg belangrijk!

Leishmania
Deze parasieten worden overgebracht door kleine, stekende zandvliegjes. Deze zandvliegjes komen onder andere voor in de gebieden in en rond het Middellandse Zee gebied: de kuststrook van Spanje, Portugal, het zuiden van Frankrijk, Corsica, Zuid-Italie, Balkan, Griekenland, Turkije, Noord-Afrika. De vliegjes zijn vooral rond zonsopgang en zonsondergang actief.
De ziekte verschilt van kat tot kat. Sommige katten krijgen snel klachten, bij andere is de ziekte hun hele leven aanwezig, zonder dat ze ooit klachten hebben. De ziekteverschijnselen lopen uiteen: lusteloosheid, gewichtsverlies, gewrichtsklachten, koorts, bloedarmoede, vergrote lymfeklieren, huidklachten (schilfers, kaalheid, roze ooglidranden). Als de aandoening op tijd ontdekt wordt is het goed te behandelen, maar het is vrijwel onmogelijk om de parasiet volledig weg te krijgen. De ziekte kan de kop weer opsteken in gevallen van stress of lage weerstand.

Babesia & Ehrlichia
Deze ziektes worden beide door tekenbeten overgebracht. In het verleden kwamen ze alleen voor in zuidelijke landen (vanaf midden Frankrijk), maar vanwege de stijgende temperaturen zijn de teken nu ook al op een paar plaatsen in Nederland ontdekt.
De parasiet Babesia gaat in de rode bloedcellen zitten en de parasiet Ehrlichia gaat in de witte bloedcellen zitten. De kat kan veel verschillende klachten hebben, zoals sloomheid, slecht eten, koorts, rode urine, gele slijmvliezen, braken, etcetera.
Beide parasieten zijn te bestrijden, maar vaak is er al wel veel schade aan de organen aangebracht.

We adviseren u graag over een juiste bescherming voor uw kat, passend bij de situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op of loop even binnen in de kliniek.