Project omschrijving

Op vakantie

In een pension of mee op reis?

Wilt u uw hond meenemen op vakantie of thuislaten, al dan niet in een pension? Aan beide mogelijkheden zitten voor- en nadelen. Sommige honden vinden het fantastisch in een pension, andere honden vinden het helemaal niets. De meeste pensions en kennels willen dat de hond netjes zijn basisvaccinaties heeft en tevens is gevaccineerd tegen kennelhoest. Deze enting wordt toegediend via neusdruppels en geeft na twee dagen bescherming.

Als u erover denkt om uw hond mee te nemen op vakantie, bedenk dan eerst hoe ver u moet reizen en of de hond dit vervelend vindt, hoe warm het is op de plaats van bestemming etc. Is dit allemaal geen probleem, dan kunt u de hond in principe meenemen op vakantie.

Algemene eisen

Voor elk land zijn er verschillende eisen voor wat betreft het meenemen van uw huisdier. Een aantal dingen zijn altijd verplicht:

  • Hondsdolheid (rabies) vaccinatie, minstens 21 dagen voor vertrek. Deze enting is in de meeste landen 3 jaar geldig.
  • Chip of een goed leesbare tatoeage
  • Europees Dierenpaspoort (blauw paspoort)

Verder zijn er een aantal dingen die voor een aantal landen van belang zijn:

  • Gezondheidsverklaring van de dierenarts
  • Importvergunning
  • Bewijs dat uw hond is behandeld tegen bepaalde parasieten
  • Bloedonderzoek. In enkele landen is het verplicht om van te voren bloedonderzoek te laten doen om de hoeveelheid antistoffen tegen hondsdolheid te laten bepalen. Dit is nogal kostbaar en het hele proces kan lang duren.
  • Quarantaine periode

Voor informatie over de eisen van de verschillende landen kunt u natuurlijk contact met ons opnemen.  Deze eisen willen nog wel eens veranderen. U kunt ook op de website kijken van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde: www.knmvd.nl.  Ook de website www.licg.nl bevat goede en actuele informatie over reizen naar het buitenland.
Op www.dogsincluded.nl vindt u nuttige informatie over de verschillende landen en de regels die op bijvoorbeeld campings worden gehanteerd.

Bescherm uw hond!

In andere (met name warmere) landen komen een aantal parasieten voor waar uw hond erg ziek van kan worden. Het is dus van belang uw dier goed tegen deze parasieten te beschermen. Ruim een derde van dieren die onbeschermd op vakantie gaan komen terug met een ziekte!

Hartworm
Deze ziekte komt voor in de USA en Zuid-Europese landen (onder de lijn van Parijs en ook in Zuid-Duitsland). Hartwormen worden overgebracht door besmette muggen. Ze gaan in het hart en in de longslagaderen zitten. Hierdoor gaat het hart steeds slechter werken en kan de hond hieraan overlijden. Het lastige is dat deze verschijnselen pas 3 tot 5 jaar na besmetting hoeven op te treden, zodat vaak niet direct de link wordt gelegd met een vakantie van een aantal jaar geleden. Behandeling van een hartwormbesmetting is een lang en riskant proces. Preventie is dus erg belangrijk!

Leishmania
Deze parasieten worden overgebracht door kleine, stekende zandvliegjes. Deze zandvliegjes komen onder andere voor in de gebieden in en rond het Middellandse Zee gebied: de kuststrook van Spanje, Leishmania mugPortugal, het zuiden van Frankrijk, Corsica, Zuid-Italie, Balkan, Griekenland, Turkije, Noord-Afrika. De vliegjes zijn vooral rond zonsopgang en zonsondergang actief.
De ziekte verschilt van hond tot hond. Sommige honden krijgen snel klachten, bij andere is de ziekte hun hele leven aanwezig, zonder dat ze ooit klachten hebben. De ziekteverschijnselen lopen uiteen: lusteloosheid, gewichtsverlies, gewrichtsklachten, koorts, bloedarmoede, vergrote lymfeklieren, huidklachten (schilfers, kaalheid, roze ooglidranden). Als de aandoening op tijd ontdekt wordt is het goed te behandelen, maar het is vrijwel onmogelijk om de parasiet volledig weg te krijgen. De ziekte kan de kop weer opsteken in gevallen van stress of lage weerstand.

Babesia & Ehrlichia
Deze ziektes worden beide door tekenbeten overgebracht. In het verleden kwamen ze alleen voor in zuidelijke landen (vanaf midden Frankrijk), maar vanwege de stijgende temperaturen zijn de teken nu ook al op een paar plaatsen in Nederland ontdekt.
De parasiet Babesia gaat in de rode bloedcellen zitten en de parasiet Ehrlichia gaat in de witte bloedcellen zitten. De hond kan veel verschillende klachten hebben, zoals sloomheid, slecht eten, koorts, rode urine, gele slijmvliezen, braken, etc.
Beide parasieten zijn te bestrijden, maar vaak is er al wel veel schade aan de organen aangebracht.

We adviseren u graag over een juiste bescherming voor uw hond, passend bij de situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op of loop even binnen in de kliniek.