Project omschrijving

Nederland vergrijst. Niet alleen de mensen, maar ook hun huisdieren worden steeds ouder. En helaas geldt ook voor huisdieren: ouderdom komt met gebreken. Als baasje heb je vaak een speciale band met je oudere hond of kat, omdat je elkaar al heel lang kent. Daarom vinden veel mensen het belangrijk om te zorgen dat hun oudere dier de best mogelijke zorg krijgt, en terecht! Veel van de veranderingen die het ouder worden met zich meebrengt kunnen niet worden genezen, maar ze kunnen wel worden beïnvloed. Het begeleiden en beïnvloeden van ziekten kunnen zorgen dat de oudere kat of hond een goede oude dag krijgt.

Hierbij is wel van belang de ziekten zo vroeg mogelijk te herkennen en te behandelen. Veel dieren (en dan met name katten) zijn meesters in het net doen alsof er niets aan de hand is, waardoor veel ziektes (te) laat worden opgemerkt. Bovendien heerst er nog vaak het denkbeeld dat het normaal is dat een ouder dier mager is of niet zo mooi in zijn vacht zit. Dit is echter niet zo!

Wanneer is een dier bejaard? Katten en kleine honden zijn senior vanaf een jaar of 12, grotere honden vanaf 7-9 jaar.

Wat zijn de meest voorkomende problemen?

  • Verminderde nierfunctie: klachten die u kunt opmerken zijn slechte eetlust, vermageren, braken, veel drinken en plassen.
  • Slijtage aan de gewrichten (arthrose): uw dier wordt hier minder actief van, komt moeilijker overeind, springt minder of piept bij bepaalde bewegingen. Deze slijtage leidt vaak tot verminderde activiteit, wat overgewicht bevordert.
  • Veranderingen in het gewicht: overgewicht of juist vermageren. Zowel overgewicht als ondergewicht kan de kwaliteit van leven van uw dier ernstig beïnvloeden. Het kan ook een teken zijn van een onderliggend probleem.
  • Gebitsproblemen: tandsteen, ontstekingen van het tandvlees en verlies van tanden en kiezen. Dit is onder andere te merken doordat uw dier uit de bek kan stinken of dat ze minder goed kauwen of eten.
  • Tumoren: het ontstaan van tumoren is afhankelijk van zeer veel factoren. Oudere dieren hebben meer kans op tumoren dan jonge dieren. Sommige van deze tumoren zijn goedaardig (bv vettumoren), andere zijn kwaadaardig.
  • Hormonale ziekten, zoals suikerziekte en schildklierproblemen
  • Verminderde hersenfunctie (dementie): ook dieren kunnen dementie krijgen. Tekenen hiervan zijn: warrigheid of desoriëntatie, minder interactie met familieleden, minder speels, minder reactie op aandacht, verstoord slaappatroon, zindelijkheidsproblemen, vertonen van doelloos gedrag (ijsberen, rondjes lopen, in de ruimte of naar de muur staren)
  • Slechter zien en horen
  • Hartproblemen: uw dier is sneller vermoeid, heeft minder uithoudingsvermogen, hoest, met name in de ochtend en kan vermageren.

Seniorenprogramma

Om problemen zo vroeg mogelijk op te sporen en de kwaliteit van leven van uw dier te verbeteren bieden we nu bij Dierenkliniek Rijnoever een Seniorenprogramma (het zogenaamde “Geriatrisch consult”) aan voor uw oudere dier.
Dit programma bestaat uit:

  • Een uitgebreid vraaggesprek naar aanleiding van een vragenlijst die door u als eigenaar van te voren wordt ingevuld om mogelijke problemen op te sporen
  • Een uitgebreid consult (20 minuten in plaats van 10 minuten) waarin uw dier helemaal wordt nagekeken, inclusief een orthopedisch onderzoek
  • Een urine onderzoek
  • Een bloedonderzoek waarbij naar de lever- en nierfunctie en het glucose gehalte gekeken wordt. Bij de kat wordt er ook nog gekeken naar mogelijke schildklierproblemen omdat dit veel voorkomt bij oudere katten.
  • Meting van de bloeddruk: hoge bloeddruk komt veel voor, met name bij katten. Dit kan, net als bij de mens, grote gevolgen hebben voor de gezondheid.

Naar aanleiding van dit onderzoek wordt er in overleg met u als eigenaar een plan gemaakt. We bespreken de conditie van uw dier en we geven u adviezen over voeding en verzorging. Er wordt bepaald of er maatregelen nodig zijn. Dit zou bijvoorbeeld een aangepast dieet kunnen zijn, medicijnen of een bewegingsadvies.

Wilt u een afspraak maken voor dit geriatrisch onderzoek, neem dan contact met ons op. Omdat we rustig de tijd willen nemen voor uw dier, kan dit uitgebreide onderzoek alleen overdag plaatsvinden.