Project omschrijving

Slokdarmverstopping

Een slokdarmverstopping ontstaat wanneer er voedsel, wat normaal direct door gaat naar de maag, in de slokdarm blijft hangen. Dit kan gras of hooi zijn, maar zien we ook regelmatig door stukjes (gesneden) wortel of appel, of bijvoorbeeld een perzikpit.

Het kan ontstaan doordat een paard te gulzig eet en er hierdoor te grote voedselproppen in de slokdarm komen, en daar vastlopen. Het kan ook ontstaan als uw paard een slecht gebit heeft en het voedsel hierdoor niet goed kauwt alvorens het door te slikken.

De symptomen van een slokdarmverstopping zijn vaak duidelijk te merken:

  • Staan met gestrekte hals
  • Voer/speeksel uit neus en/of mond
  • Zweten
  • Samentrekken van de halsspieren
  • Paniek
  • Hoesten
  • Kokhalzen

Hoewel het er soms op kan lijken, kan een paard niet stikken van een slokdarmverstopping. De luchtweg is namelijk gewoon vrij.

Het is belangrijk om spoedig een dierenarts te bellen als u bovenstaande symptomen merkt! Wanneer voedsel te lang in de slokdarm blijft hangen, kan dit (blijvende) schade geven aan de slokdarm en hiermee problemen voor de toekomst. Ook kan het paard voer of slijm wat via de mond/neus naar buiten komt inademen, en hierdoor een longontsteking ontwikkelen.

Behandeling

De dierenarts zal het paard eerst nakijken en vaststellen of het om een slokdarmverstopping gaat. Daarna is het belangrijk spierverslappers te geven, die ervoor kunnen zorgen dat de slokdarm ontspant en het voedsel door kan glijden naar de maag. Vaak wordt er ook een pijnstilling/ontstekingsremmer bij gegeven.

Indien de verstopping niet verholpen is door middel van injecties, zal het paard gesondeerd moeten worden. Hiermee kan de voedselprop soms doorgeduwd worden naar de maag, of anders geheveld worden met water om al het voer los te weken.

Nadat de verstopping verholpen is, is het belangrijk dat het paard op een kale box komt te staan. Dit omdat het paard het eten weer rustig moet opbouwen.

Voorkomen

Geef je paard geen gesneden schijfjes wortels, gesneden appel of fruit met een grote pit (perzik, pruim etc). Probeer te voorkomen dat je paard te gulzig eet, door bijvoorbeeld een steen in de voerbak te leggen waar hij/zij omheen moet eten.