Project omschrijving

Verzorging

Kammen & Borstelen

Katten staan erom bekend om zich grondig schoon te houden en zichzelf voortdurend te wassen. De ruwe tong en de voorpoten zijn de belangrijkste instrumenten bij het wassen. Ze vergeten geen enkel plekje op hun lichaam. Sommige dieren hebben echter de verzorging van de mens nodig om hun zachte en mooie vacht te behouden. Dat geldt vooral voor katten met lange haren of katten die nooit buiten komen. Ook wanneer katten in de rui zijn (in de lente en de herfst) is verzorging door de mens gewenst. Oudere katten die bijvoorbeeld last hebben van de gewrichten of katten met overgewicht, kunnen zichzelf meestal aan de achterkant niet meer zo goed schoon houden en zult u dus ook extra verzorging moeten geven.

Er bestaat een enorme variëteit aan kattenrassen met uiteenlopende kleuren en vachttypes. Je hebt kortharige katten (Europese korthaar, Kartuizer kat, Siamese kat), halflangharige katten (Main coon of Noorse boskat), langharige kat (Pers) of een golvende (Rex) vacht en deze weer allemaal met andere haartypen, kleuren en u moet al deze vachten goed verzorgen.

Met uitzondering van Sphinxen en Rexkatten zijn alle katten uitgerust met een flinke vacht, die het hele jaar door in meer of mindere mate zal verharen. Vooral in de lente en vroege zomer zal je merken dat een belangrijk gedeelte van de vacht zal uitvallen. Maar ook als het winter is en het wordt koud buiten, zetten wij binnen de kachel aan en kan de vacht weer verharen. Door de vacht van de kat goed bij te houden, kan je de hoeveelheid losse haren in huis sterk beperken. Een wekelijkse borstelbeurt is doorgaans voldoende om de vacht van een kortharige kat in goede conditie te houden; ook de meeste halflangharige katten hebben niet veel vachtverzorging nodig.

Welke borstel en kammen er het meest geschikt zijn, is afhankelijk van de structuur en lengte van de beharing van het ras. U zult merken dat de vachtverzorging van uw kat veel minder tijd in beslag neemt en efficiënter is als u met spulletjes werkt die voor zijn vachttype geschikt zijn.

In principe is het niet nodig om de kat te wassen. Mocht het nou toch echt nodig zijn, was de kat dan niet met mensenshampoo maar met shampoo die speciaal voor de huid en vacht van de kat bestemd is.

De huid is één van de grootste organen van het lichaam van de mens, maar ook van de kat. Doordat de huid miljoenen kleine cellen bevat, heeft het een goede verdediging tegen allerlei ziektemakers. Ook kan de kat door middel van de huid hitte, kou, pijn en jeuk voelen. De huid bestaat, net als bij de mens, uit twee lagen, de opperhuid en de lederhuid. De mens zweet om de lichaamstemperatuur op orde te houden, katten hijgen of likken zich. Toch zweten katten ook (via de voetzooltjes): dit dient vooral om afvalstoffen te verwijderen.

Mensen die allergisch zijn voor katten, reageren op de schilfertjes die de kat losmaakt bij het likken van zijn vacht. Het is een eiwit in het speeksel van de kat dat ervoor zorgt dat die schilfertjes loskomen. Alhoewel soms gezegd wordt dat met name het ras Rex (Cornish, Devon e.a.) bij mensen minder allergie veroorzaakt (die katten hebben een heel korte, krullerige vacht), is dat niet bewezen. Mogelijk dat de korte vacht om minder onderhoud vraagt en er minder speeksel wordt gebruikt.

Door zijn vacht is de kat uitstekend bestand tegen de invloed van warmte of kou. Katten die in het hoge Noorden leven zullen een dikkere vacht hebben dan katten die in het zuiden van Europa leven. Wanneer het warm is zullen katten zich vaker wassen omdat hun speeksel ervoor zorgt dat de vacht koel blijft. Bepaalde rassen hebben ook weer dikker haar, zoals de Maine Coon, de Noorse Boskat en de Britse Korthaar. Deze stammen uit koudere streken. In Nederland hebben katten een dikkere vacht in de winter, als de spieren zich bij de haarwortels samentrekken om de vacht uit te laten staan.

Langharige katten kunnen buitengewoon aantrekkelijk zijn. Hun mooie vacht vraagt echter erg veel verzorging. Om de vacht niet te laten vervilten en te zorgen dat het zijdeachtig blijft, moet deze regelmatig verzorgd worden. De dagelijkse verzorging met de borstel en de kam kan ook erg plezierig zijn – zowel voor de katteneigenaar als voor het dier. Langharige katten, die van kleins af aan de regelmatige borstelprocedure gewend worden, ervaren de verzorgingsuurtjes als extra aaibeurten. Wanneer u geen tijd heeft om uw kat dagelijks te borstelen, maar gefascineerd bent door de lange vacht, dan kunt u beter voor een halflangharige kat kiezen. Het vervilten van de vacht bij langhaar katten kan tot schade van de gezondheid leiden. Kleine klitten kunt u tussen twee vingers pijnloos losmaken, kleinere strengen die hopeloos vervilt zijn, worden met een schaar (met stompe punten) weggeknipt, want het er uit borstelen doet de kat pijn. Katten worden meestal alleen geschoren door een dierenarts als de vacht te ver in de klit zit zoals bij oudere katten die zichzelf niet meer goed schoonhouden. Ook kan het zijn dat door alle moeite de kat het toch niet toelaat om geborsteld te worden. U kunt er dan voor kiezen om de kat bij ons onder narcose helemaal te laten scheren een aantal keer per jaar.

Hoe moet u de vacht onderhouden?

Een buiten levende kat met korte vacht heeft niet veel verzorging nodig. Meestal neemt hij die immers volledig zelf voor zijn rekening, zo niet dan is hij vermoedelijk ziek of heeft hij parasieten. De vacht van een binnenshuis levende kat moet echter wel regelmatig geborsteld worden, om de dode haren te verwijderen en het inslikken van haren tijdens het toileteren te verminderen.

De vacht van een kat met lang haar elke dag borstelen, gaat de vorming van klitten tegen. Door die klitten kunt u moeilijker bij de huid, waardoor die niet langer gewassen wordt en er zich letsels vormen die kunnen infecteren. Het is veiliger om ze te verwijderen met een tondeuse dan met een schaar, zodat u niet in de huid knipt! Deze klitten of knopen komen vaak voor achter de oren, in de okselholtes, de nek en in de liezen.

Borstel steeds in één richting, van de kop af. Borstel steeds rustig en voorzichtig zodat ook de kat kan genieten van het borstelen.
Een goede voeding voor de kat heeft ook zeer veel invloed op een goede vacht. Voedingsstoffen spelen een bijzonder belangrijke rol in de groei van de botten, de huid en de vacht. Deze voedingsstoffen zijn onder meer eiwitten, vetzuren, vitaminen en mineralen. Het is daarom van belang je kat een kwalitatief goed voer voor te zetten. Wij verkopen in onze praktijk de nieuwste Vet Essensials lijn van Hill’s. Deze voeding bevat extra omega 3 en 6 vetzuren om de vacht optimaal te verzorgen.

Gevaar voor haarballen!

Dat katten zo graag hun vacht reinigen, heeft ook een nadeel: gevaar voor haarballen. De dode haren blijven immers aan hun ruwe tong plakken, waardoor ze ingeslikt worden. Ze hopen zich op in de maag en vormen haarballen. Die veroorzaken aanvankelijk oprispingen en braken. Vaak worden ze op die manier uitgescheiden. Soms slaagt de kat er echter niet in om ze uit te braken en veroorzaken ze een obstructie van het spijsverteringskanaal, met constipatie en anorexia tot gevolg. Als u denkt dat uw kat hier last van heeft, kunt bij ons aan de balie een speciale pasta ophalen wat hier goed tegen werkt. Dit middel kunt u ook preventief gebruiken. De meeste katten vinden dit erg lekker. Als dit allemaal niet goed helpt, maak dan een afspraak zodat wij even goed aan de buik kunnen voelen en een therapie samen kunnen stellen.

Oren

De oren van een kat dienen schoon te zijn. Sommige katten hebben sneller vieze oren dan andere. Controleer regelmatig de binnenkant van het oor, als dit vies is, kan het schoongemaakt worden met een gaasje met afgekoeld gekookt water. Er zijn bij onze kliniek ook oorreinigers verkrijgbaar. Ga nooit met wattenstaafjes of iets dergelijks in het oor! Als het oor rood en geïrriteerd is, de kat met zijn oren klappert en het oor stinkt, dan is de kans groot dat de kat oorontsteking heeft. Schoonmaken is dan niet afdoende, het is verstandig om even contact op te nemen met de kliniek.

Ogen

De ogen van de kat moeten schoon en helder zijn. Soms komt het voor dat de traanbuizen (buisjes die van het oog naar de neus lopen om tranen af te voeren) wat verstopt zijn, er vormt zich dan een traanstreep onder het oog. Dit kan schoongemaakt worden met een gaasje met wat afgekoeld gekookt water. Soms hopen zich wat vuiltjes op in de hoek van het oog, ook deze kunt u verwijderen met een gaasje met afgekoeld gekookt water. Knijpt de kat zijn oog dicht, is het rood en / of zit er een waasje op het hoornvlies, dan is er meer aan de hand en is het verstandig om contact op te nemen met de kliniek.

Nagels

Als de kat veel buiten loopt of regelmatig in de krabpaal hangt, dan slijten zijn nagels meestal vanzelf. Nagels knippen is dan niet nodig. De nagel aan het duimpje van de voorpoot slijt nietkatten nagel vanzelf, dus kijk regelmatig of deze niet te lang wordt. Bij oudere katten of katten die om wat voor reden dan ook niet veel bewegen (blessure, overgewicht) kunnen de nagels te lang doorgroeien. Soms is het zelfs zo erg dat de nagels de voetjes ingroeien. U kunt zich voorstellen dat dit erg pijnlijk is en vervelende ontstekingen kan veroorzaken. Controleer dus regelmatig de nagels van uw kat.

De nagels kunnen geknipt worden met een stevige nageltang. Let op dat u de nagels niet te kort knipt, dan knipt u in het “leven”, waardoor de nagel gaat bloeden. Bij lichte nagels is goed te zien waar het leven zit, dit schemert roze door. Bij donkere nagels is dit een stuk lastiger te zien. Mocht u per ongeluk in het leven knippen dan kunt u de bloeding stoppen door tegendruk te geven, bv door uw vinger of een drukverband. Ook kunt u proberen het bloedvaatje dicht te schroeien door het gloeiende kopje van een uitgeblazen lucifer tegen de nagel te drukken.

Gebit

Net als bij de mens, moet het gebit bij de kat ook goed verzorgd worden. In het wild onderhoudt een kat zijn gebit zelf: het vangen en verscheuren van een prooi, het fijn knagen van bindweefsel, kraakbeen en bot zorgt voor een goede schurende reiniging van het gebit. Tegenwoordig bestaat de voeding van de meeste katten uit iets heel anders, namelijk brokken of blikvoer. De reinigende werking van dit soort voer is bijna miniem. Als het gebit niet regelmatig gereinigd wordt, wordt er tandplak afgezet. Als tandplak mineraliseert ontstaat er tandsteen, dat ziet eruit als geel/bruine aanslag op de tanden. Tandplak en tandsteen zorgen uiteindelijk voor een ontsteking van het tandvlees. Dit kan leiden tot o.a. ontstoken tandvlees, loszitten / verlies van tanden en kiezen, pijn en uit de bek stinken.

De beste methode om het gebit van uw kat te onderhouden is het 1x per dag te poetsen. Gebruik hiervoor een honden- en katten tandenborstel of een gaasje dat u om uw vinger wikkelt. Poets met een speciale tandpasta voor honden en katten, gebruik geen gewone tandpasta. Die bevat fluoride, wat schadelijk is voor de kat als de tandpasta wordt doorgeslikt. Voor het tandenpoetsen geldt: jong geleerd is oud gedaan, begin bij uw kitten al met oefenen, dan accepteren de meeste katten het tandenpoetsen prima. Soms lukt het echt niet om de tanden te poetsen zonder gevaar voor uw eigen vingers. U kunt dan proberen om de wangen van de kat licht te masseren. Dit vinden ze vaak heel lekker en zo schuren de tanden nog een beetje schoon, alhoewel het natuurlijk niet zo goed werkt als tandenpoetsen.

Er is bij onze kliniek ook speciale dieetvoeding verkrijgbaar die ontwikkeld is om tandplak te voorkomen. Aanvullend kan speciaal mondwater gegeven worden, dit is ook bij onze kliniek verkrijgbaar. Het mondwater remt de bacteriegroei en de opbouw van tandplak.

Als er sprake is van ernstige tandplak en tandsteenvorming kan het nodig zijn om het gebit van uw kat onder narcose te laten reinigen en eventueel zelfs ernstig aangedane kiezen te verwijderen.