Verzorging2019-01-04T14:52:19+00:00

Project Description

Bij een goede verzorging van uw paard hoort niet alleen een goed onderkomen en goede voeding. Ook een regelmatige poetsbeurt en een bezoek aan de hoefsmid vallen hieronder.
En natuurlijk een bezoek van de dierenarts als uw paard ziek is of voor de jaarlijkse vaccinaties. Het kan voorkomen dat u van één van onze dierenarts een middel (bv medicatie of een wormenkuur) meekrijgt dat u moet gaan toedienen.  Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom volgt hieronder wat informatie hoe u verschillende middelen aan uw paard kan toedienen.

Inschatten gewicht

Het is natuurlijk heel belangrijk dat uw paard de juiste hoeveelheid medicatie of ontworming krijgt toegediend. Niet te veel maar ook niet te weinig. Vaak zal de dierenarts een inschatting maken van het gewicht van uw paard. Het kan ook voorkomen dat u dit zelf moet doen. Een manier om het gewicht van uw paard te berekenen kunt u vinden onder “Voeding”. Verder zijn er meetlinten verkrijgbaar waarmee u de borstomvang van uw paard kunt meten, direct achter de schoft. Op het lint staat het gewicht genoteerd dat past bij de borstomvang van uw paard.

Orale toediening

paard gaaptVaak is het zo dat er medicijnen in de mond van het paard moeten worden gegeven, deze vorm van toediening heet oraal.  Oraal kunnen er verschillende middelen gegeven worden zoals poeders, vloeistof en pasta.

  • Poeders. Er zijn verschillende mogelijkheden om een poeder toe te dienen.
    – Over het voer: het grote nadeel hiervan is dat het paard het poeder zo weg kan blazen en dan misschien te weinig medicijnen binnenkrijgt
    – Door het voer mengen of het voer nat maken: nu kan het paard het poeder niet wegblazen, maar sommige paarden zijn erg kieskeurig en hoeven hun krachtvoer niet als er een raar smaakje aan zit.
    – In appelmoes roeren: appelmoes vinden de meeste paarden erg lekker, bovendien is het een sterke smaak, waardoor een vreemd smaakje van het medicijn niet opvalt. Roer het poeder door de appelmoes en geef de mix aan het paard. Dit kan uit een apart bakje of door middel van een grote 50 cc spuit. In plaats van appelmoes kan bij kleinere hoeveelheden het poeder ook door stroop of honing (eventueel aanlengen met een beetje water) vermengd worden en in een spuit gegeven worden. Bij echt hele kleine hoeveelheden kan het ook het poeder ook op een boterham met honing of stroop gegeven worden.
  • Vloeistof: vloeistoffen kunnen ook door het krachtvoer of door appelmoes gemengd worden.
  • Pasta: denk hierbij niet alleen aan medicijnen, maar ook aan ontwormingspasta. Dit kan direct in de mond van het paard ingegeven worden. Dit gaat als volgt: leg de spuit met pasta in de mondhoek van het paard en druk de spuit zover mogelijk achter in de mond leeg. Belangrijk is dat u het hoofd van het paard hierna nog even omhoog houdt tot het paard een aantal slikbewegingen heeft gemaakt. Zo voorkomt u dat de pasta uit de mond van het paard valt. Geef het paard daarna wat lekkers om de smaak van de pasta kwijt te raken.Bij sommige paarden is het erg lastig om pasta te geven, bijvoorbeeld omdat ze nare ervaringen het verleden hebben gehad. Wat u kunt doen is de pasta mengen met appelmoes en dan toedienen. Eventueel kunt u eerst oefenen met een spuit met alleen appelmoes, zodat het paard leert dat zo’n spuit een prettige ervaring is.

Het aanbrengen van zalf of gel op de huid

Op zich spreekt dit natuurlijk wel een beetje voor zichzelf. Toch zijn er enkele dingen waar u aan moet denken. Trek bijvoorbeeld bij het opbrengen van de zalf altijd (wegwerp) handschoenen aan. De werkzame stof in de zalf of gel kan schadelijk voor u zijn. Verder is het handig om de zalf met een spatel uit het potje te halen, zodat ze zalf niet vuil wordt.

Het aanbrengen van oogzalf

Het belangrijkste bij het aanbrengen van oogzalf is, is dat u nooit met het tuitje van de tube het oog zelf aanraakt. Dit kan beschadigingen in het oogpaardenoogveroorzaken.

Als u rechts bent, legt u uw linkerhand op het hoofd van het paard en drukt u met de wijsvinger op het bovenooglid de oogbol iets naar binnen. Trek met uw duim het onderooglid een beetje naar beneden, zodat u tegen het slijmvlies (roze) van het onderooglid aankijkt. Neem de tube zalf in uw rechterhand. Leg de muis van uw rechterhand ook tegen het hoofd van het paard. Zo voorkomt u dat als het paard een plotselinge beweging maakt met zijn hoofd, u met de tube zalf zijn oog raakt. Leg een streepje zalf op het slijmvlies van het onderooglid en laat het onderooglid los. De zalf verdeelt zich nu vanzelf over het oog.