Project omschrijving

Borstelen en kammen van de hond is niet alleen bedoeld om de vacht klitvrij en schoon te maken. Eigenlijk is de belangrijkste reden van het borstelen het versterken van de band tussen hond en baas. Meestal vinden de honden het wel prettig om geborsteld te worden, zeker als er geen klitten zijn. Ook haalt u door te borstelen stofjes en vuiltjes uit de vacht. Hierdoor zal de vacht minder ruiken. Eventuele wondjes en ongedierte kunt u door te borstelen tegen komen. Door dit regelmatig te doen kunt u dit snel behandelen en ondervindt uw hond daar geen problemen van.
Kortom: een goede vachtverzorging komt uw hond zeer ten goede.

Niet alle honden hoeven of mogen elke dag gekamd of geborsteld worden. Het heeft alles te maken met de samenstelling van de vacht.
Sommige rassen worden getrimd, geschoren of geplukt. Er zijn ook rassen die niet veel vachtverzorging nodig hebben.
Er komt meestal nog wel wat bij kijken. Het is dus belangrijk dat u weet wat voor soort vacht uw hond heeft.

Stokhaar

Bijv. Lang stokhaar: Herders. Kort stokhaar: Beagles, Rotweilers.
Voor de dagelijkse vachtverzorging van een hond met stokhaar is gemiddeld genomen niet veel tijd nodig. Een keer per week met een grove kam door de vacht moet (bij een gezonde vacht) voldoende zijn. Voor de erg lange beharing van de broek en vlaggen (bij honden met lang stokhaar) kunt u ook een universeel borstel gebruiken en een kam ter controle. Kam met de haargroeirichting mee van kop naar staart en goed door de vacht heen, maar niet te hard op de huid drukken. Te veel of met het verkeerde materiaal borstelen kan problemen in de ruiperiode tot gevolg hebben. Wanneer de stokharige hond in de rui is kan de vacht gaan vervilten. Er laat dan zoveel onderwol tegelijk los dat het in het dekhaar blijft vastzitten. Tijdens de rui is het raadzaam de vacht een beetje te helpen met verharen. Gebruik materiaal dat veel onderwol verwijdert, bijvoorbeeld een universeel borstel en een fijnere kam, en borstel en kam dan zoveel mogelijk de hele laag oude onderwol uit de vacht. Laat na deze drastische borstelbeurt de vacht zoveel mogelijk met rust (ongeveer drie à vier weken). Er komt dan een nieuwe laag onderwol die de tijd moet hebben om te groeien.

Gladhaar

Bijv. Jack Russel, sommige Teckels, Rodesian Ridgeback, Visla.
Poets met een rubber borstel of zeemlap het vuil en de losse haren uit de vacht. Niet te hard poetsen, het is namelijk niet de bedoeling dat er ook gezonde haren worden uitgeborsteld. De hond gaat dan juist meer verharen. Poets met de haargroeirichting mee van de kop naar de staart. Daarna kunt u eventueel naborstelen met een borstel met zachte haren. De hond gaat daar van glanzen, aangezien de talg goed wordt verspreid.

Langhaar

Bijv. Schapendoes, Bobtail, Bearderd Collie.
Hoe langer en dikker de vacht, hoe meer onderhoud. U kunt er bij een langharige hond voor kiezen om de vacht lang te laten of hem zo nu en dan in te (laten) korten. Zolang het haar korter is dan de tanden van de borstel en kam, is in principe, twee keer per week van de kop naar de staart borstelen en kammen voldoende. Als het haar langer is, moet vanaf de huid worden geborsteld. Dit kan door van de staart richting de kop te werken. Wrijf het haar met uw hand tegen de haargroeirichting in en borstel het haar, met de universeel borstel, met de haargroeirichting mee vanaf de huid onder de hand vandaan. Ter controle (op klitten) is het goed om alles na te kammen. Dit mag zo vaak mogelijk, het liefst om de dag of zelfs iedere dag.

Ruwhaar

Bijv. Cairn Terriers, Schnauzers, Fox Terriers.
Er zit nogal wat verschil in al de ruwhaarvachten. Vergelijk maar eens de vacht van de ruwhaar Teckel met de Bouvier. Of de Schnauzer met de Fox Terriër. De overeenkomst is de manier van verharen: het dekhaar ruit in één keer. Deze vachten hebben soms zware beharing op de poten, welke met een universeel borstel van de voet naar boven kunnen worden geborsteld. Ook snor en baard verdienen extra aandacht. Over het algemeen is een keer per week met een kam door de vacht bij de meeste ruwe vachten voldoende. Het harde haar klit niet snel en de onderwol is heel kort en verhaart nauwelijks. Om de onderwol intact te laten moet voorzichtig en niet te grof worden geborsteld. Als het ruwe haar wordt geplukt is dit namelijk het enige dat hij overheeft.

Vilthaar

Bijv. Pumi, Puli, Commodor.
De bedoeling bij viltharige vachten is dat de vacht in strengen vervilt en niet in hele plakkaten. Deze vachten zijn niet te kammen of borstelen, alleen een stukje bij de huid. Ook wassen valt niet mee met deze vachten: de shampoo moet er doorheen worden gedrukt en het duurt dagen voor zo’n vacht weer helemaal droog is.

Krulhaar

Bijv. Poedel, Bichon Frisé.
Deze vacht verhaart niet en groeit zijn hele leven door. Dit vergt veel onderhoud en deze honden moeten dan ook bijna elke 8 a 10 weken geknipt worden. Deze vachten moeten bijna elke dag geborsteld worden. Borstel met een slicker brush van de staart naar de kop en borstel vanaf de huid onder de hand vandaan. Als dit niet gedaan wordt, gaat de vacht vilten.

Haarloze honden

Bijv. Chinese en Mexicaanse naakthond.
De haarloze honden hebben niet veel vachtverzorging nodig. Wanneer ze erg vies zijn is schoonmaken met een washandje vaak al voldoende. Houd er rekening mee dat haarloze honden met een lichte huid in de zomer, net als mensen, bruin kunnen worden en kunnen verbranden. Soms is het nodig om deze honden in te smeren met zonnebrandcrème. Gebruik dan wel zonnebrandcrème voor honden.

Wassen
De meeste volwassen honden hebben slechts af en toe een bad nodig, bijvoorbeeld als ze in een vieze sloot gezwommen hebben of door de viezigheid gerold hebben. Gebruik bij het wassen altijd een speciale hondenshampoo om de beschermende vetlaag op de huid van je hond te beschermen. De meeste soorten zeep en shampoo van de mens zijn niet mild genoeg voor de hond en kunnen zorgen voor irritaties.

Oren

De oren van een hond dienen schoon te zijn. Sommige honden hebben sneller vieze oren dan andere, zeker honden die vaak zwemmen en/of hangoren hebben, hebben wat vaker vieze oren. Controleer regelmatig de binnenkant van het oor, als dit vies is, kan het schoongemaakt worden met een gaasje met afgekoeld gekookt water. Er zijn bij onze kliniek ook oorreinigers verkrijgbaar. Ga nooit met wattenstaafjes of iets dergelijks in het oor! Als het oor rood en geïrriteerd is, de hond met zijn oren klappert en het oor stinkt, dan is de kans groot dat de hond oorontsteking heeft. Schoonmaken is dan niet afdoende, het is verstandig om even contact op te nemen met de kliniek.

Ogen

De ogen van de hond moeten schoon en helder zijn. Soms komt het voor dat de traanbuizen (buisjes die van het oog naar de neus lopen om tranen af te voeren) wat verstopt zijn, er vormt zich dan een traanstreep onder het oog. Dit kan schoongemaakt worden met een gaasje met wat afgekoeld gekookt water. Soms hopen zich wat vuiltjes op in de hoek van het oog, ook deze kunt u verwijderen met een gaasje met afgekoeld gekookt water. Knijpt de hond zijn oog dicht, is het rood en/of zit er een waasje op het hoornvlies, dan is er meer aan de hand en is het verstandig om contact op te nemen met de kliniek.

Nagels

Als de hond vaak op straat loopt, dan slijten zijn nagels meestal vanzelf. Nagels knippen is dan niet nodig. Om te controleren of het nodig is om de nagels te knippen zet u de hond recht op zijn poten. Als de nagels nu de grond niet raken, is het niet nodig om de nagels te knippen. Raken ze wel de grond, dan is het aan te raden de nagels wat bij te knippen. De nagel aan het duimpje aan de voorpoten slijt niet af tijdens het lopen en moet dus goed in de gaten gehouden worden. Sommige honden hebben bij de achterpoot een extra teen/nagel (wolfsklauw). Deze slijt ook niet af en moet ook goed in de gaten gehouden worden.

De nagels kunnen geknipt worden met een stevige nageltang. Let op dat u de nagels niet te kort knipt, dan knipt u in het “leven”, waardoor de nagel gaat bloeden. Bij lichte nagels is goed te zien waar het leven zit, dit schemert roze door. Bij donkere nagels is dit een stuk lastiger te zien. Mocht u per ongeluk in het leven knippen dan kunt u de bloeding stoppen door tegendruk te geven, bv door uw vinger of een drukverband. Ook kunt u proberen het bloedvaatje dicht te schroeien door het gloeiende kopje van een uitgeblazen lucifer tegen de nagel te drukken.

Gebit

Net als bij de mens, moet het gebit bij de hond ook goed verzorgd worden.
In het wild onderhoudt een hond zijn gebit zelf: het vangen en verscheuren van een prooi, het fijn knagen van bindweefsel, kraakbeen en bot zorgt voor een goede schurende reiniging van het gebit. Tegenwoordig bestaat de voeding van de meeste honden uit iets heel anders, namelijk brokken of blikvoer. De reinigende werking van dit soort voer is vrijwel miniem.
Als het gebit niet regelmatig gereinigd wordt, wordt er tandplak afgezet. Als tandplak mineraliseert ontstaat er tandsteen, dat ziet eruit als geel/bruine aanslag op de tanden.
Tandplak en tandsteen zorgen uiteindelijk voor een ontsteking van het tandvlees. Dit kan leiden tot o.a. ontstoken tandvlees, loszitten/verlies van tanden en kiezen, pijn en uit de bek stinken.

De beste methode om het gebit van uw hond te onderhouden is het 1x per dag te poetsen. Gebruik hiervoor een hondentandenborstel of een gaasjetandenpoetsen hond 1 dat u om uw vinger wikkelt. Poets met een speciale tandpasta voor honden, gebruik nooit gewone tandpasta. Die bevat fluoride, wat schadelijk is voor de hond als hij de tandpasta doorslikt. Voor het tandenpoetsen geldt: jong geleerd is oud gedaan, begin bij uw pup al met oefenen, dan accepteren de meeste honden het tandenpoetsen prima.

Ook kauwbotten of bijvoorbeeld een flostouw hebben een reinigende werking op de tanden en kiezen. Er is bij onze kliniek ook speciale dieetvoeding verkrijgbaar welke ontwikkeld is om tandplak te voorkomen. Aanvullend kan speciaal mondwater gegeven worden, dit is ook bij onze kliniek verkrijgbaar. Het mondwater remt de bacteriegroei en de opbouw van tandplak. Dit mondwater kan in het drinkwater gedaan worden.

Als er sprake is van ernstige tandplak en tandsteenvorming kan het nodig zijn om het gebit van uw hond onder narcose te laten reinigen en eventueel zelfs ernstig aangedane kiezen te laten verwijderen.