Project omschrijving

Voeding

Het is erg belangrijk dat uw hond de juiste voeding krijgt, qua hoeveelheid, maar ook qua soort. Een jonge hond heeft ander voer nodig dan een oude hond en een Duitse Dog heeft ander voer nodig dan een Chihuahua. Bovendien kan het voorkomen dat uw hond een specifieke aandoening heeft, zoals bijvoorbeeld een nieraandoening of huidproblemen, waarvoor aangepast voer nodig is.

Essentiële voedingsstoffen voor een hond zijn eiwitten, vetten, mineralen en vitamines.
Eiwitten zijn bouwstoffen voor onder andere spieren, pezen en haren. Ook spelen ze een rol in het immuunsysteem en bij de vorming van hormonen en enzymen. Tenslotte leveren eiwitten energie. Vet is ook een belangrijke energieleverancier. Verder is vet de drager van de in vet oplosbare vitaminen A, D, E en K.

Belangrijke mineralen zijn fosfor, calcium, kalium, natrium, ijzer, zink en koper.

Vitamines (onder andere A,B,C, D, E en K) zijn nodig voor het reguleren van de stofwisseling.

In het algemeen is het zo dat pups voer nodig hebben met veel eiwit, omdat ze zo hard groeien.
Bij jonge honden van grote rassen ligt het weer wat ingewikkelder omdat deze honden niet te snel mogen groeien in verband met het ontstaan van botproblemen.

Senioren honden hebben meer kans hebben op ziektes, overgewicht, verminderde weerstand en gewrichtsproblemen.

Het is moeilijk om exact aan te geven hoeveel gram voer een hond per dag mag eten. Dit hangt heel erg af van het soort voer en het soort hond. Vaak staat achterop een zak voer hoeveel gram voer een hond mag hebben. Deze hoeveelheid is vaak ruim genomen. In het begin is het aan te raden om de hoeveelheden voer precies af te wegen en dit bij te houden in een schriftje.

Het is verstandig om het voer over meerdere keren per dag te verdelen, zeker grote honden moeten minstens twee keer per dag gevoerd worden. Ook moeten grote honden na het eten minimaal twee uur rust hebben. Als een hond lang niet eet kan het zijn dat hij daar misselijk van wordt en ’s ochtends gaat braken. Dan is het handig om voor het slapengaan nog een handje voer te geven.

Gewicht

Het is ook belangrijk om het gewicht van uw hond in de gaten te houden. Veel huisdieren zijn tegenwoordig namelijk te dik. Met uw vlakke hand moeten de ribben te voelen zijn, zit er een vetlaagje tussen, dan is minder voeren verstandig. Geef uw hond dan ongeveer 15% minder voer, geef hem wat meer beweging en kijk na een maand nog eens. Je moet de ribben kunnen voelen, maar niet kunnen zien.

Gecastreerde en gesteriliseerde honden hebben soms de neiging om meer te eten, terwijl ze minder bewegen. Ook is de stofwisseling na castratie en sterilisatie anders omdat bepaalde hormonen verdwijnen. Daarom hebben deze honden twee keer zoveel kans op overgewicht! Wat u kunt doen is na de castratie of sterilisatie als voorzorg alvast wat minder voer geven (circa 25%).

U kunt regelmatig langskomen op de kliniek om uw dier even te laten wegen. Als blijkt dat uw hond te zwaar is, kunt u bij ons op de kliniek meedoen aan een speciaal (gratis) afvalprogramma voor de hond. Meer informatie hierover vindt u elders op de website.

Wat mag uw hond absoluut niet hebben?

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen giftig zijn voor uw hond. Dit betreft onder andere chocolade en rozijnen. Mocht uw hond dit toch gegeten hebben, neem dan contact op met de kliniek. U kunt dan langskomen zodat we de hond kunnen laten braken. Eerder werd ook wel het advies gegeven om de hond wat zout achterop zijn tong te geven. Dit is echter niet zonder gevaar. Enkele (kleine) honden zijn hiervan erg ziek geworden door zoutvergiftiging! Gebruik dus nooit zout om uw hond te laten braken!

In onze praktijk verkopen we voeding van met name de merken Hills en Royal Canin. Andere merken zijn eventueel verkrijgbaar op bestelling. Heeft u een nieuwe zak voer nodig, laat dit dan op tijd weten, zodat we hier rekening mee kunnen houden en het op tijd voor u kunnen bestellen. We bestellen tegenwoordig altijd op woensdag het voer, meestal is het dan op donderdag binnen.