Vuurwerkangst bij het paard

Niet alleen voor veel huisdieren is vuurwerk geen leuke ervaring, maar ook voor paarden levert het soms problemen op. 

Tips om problemen te voorkomen:

  • Paarden op stal zetten en afleiden met bijvoorbeeld een voerbal of lick-it en ruwvoer (in een hooinet, zodat ze er langer mee bezig zijn). Doe verder een lamp en de radio aan. Ramen in de stal kunnen worden afgeplakt zodat de lichtflitsen wat minder te zien zijn.
  • Zorg dat de paarden niet alleen buiten of op stal staan, zet de paarden samen (op stal).
  • Gedragstherapie: Het meest functionele zou zijn om te oefenen met behulp van een vuurwerk cd om het paard aan de geluiden te laten wennen. Vuurwerkgeluiden kun je afspelen gedurende de krachtvoergift om het paard zo een positieve associatie op te laten doen met dit soort geluiden. Eerst de geluiden zachtjes laten horen en dan steeds harder.

Als ze eenmaal ernstig gestresst of bang zijn, wordt het lastiger om door te dringen tot het paard
en is afleiden zeer lastig. Een dier in opperste staat van stress kan niet meer leren en is
niet meer bereikbaar. Kijk dus uit voor jezelf!

Middelen die de onrust wat kunnen onderdrukken:

  • Puur nervositeit en/of Puur Tranquil: homeopathisch middel op plantenbasis die het dier minder stressgevoelig maken, mag langdurig gegeven worden.
  • Zylkene: 2-4 weken geven, bevat het natuurlijke decapeptide
  • a-casozepine. Dit heeft angst/stress-remmende effecten. Het paard wordt er niet suf van en het staat ook niet op de lijst van ongeoorloofde middelen van de KNHS.
  • Confidence EQ:  Is een natuurlijk signaal dat werkt via feromonen. Moet in de neus gesmeerd moet worden, werkt binnen 30 min. en het effect houdt 2,5 uur aan.
  • Calmingard van Synovium: Bevat natuurlijke ingrediënten in een orale homeopatische gel. De natuurlijke ingredienten zoals Valeriaan hebben bewezen kalmerende effecten. Is dopingsnegatief. 
  • Domosedan gel: Is een sedatiemiddel in de vorm van een gel welke onder de tong gegeven moet worden. Het paard wordt daadwerkelijk suf en hierbij is het noodzakelijk dat er iemand bij het paard blijft tijdens de jaarwisseling.

Geef GEEN middelen waar acepromazine (Tranquigel®, Relaquine) in zit! Dit maakt je paard wel suf, maar versterkt de gevoeligheid voor geluid. Dit laatste is natuurlijk niet wenselijk bij kalmering voor vuurwerk. 

Als u wat wilt komen ophalen bel dan even van te voren of we het op voorraad hebben, anders moeten we het eerst bestellen voor u. Succes met de voorbereiding!

Het team van Dierenkliniek Rijnoever wenst u en uw dier(en)
alvast goede feestdagen en een gelukkig en gezond 2020!